Volledig scherm
TPARTIJEN eveningseweg © Remco Zwinkels

HTM kan tramrails Scheveningseweg gaan vervangen

De HTM kan straks nog ‘op tijd’ beginnen met de vervanging van twee kilometer tramrails langs de Scheveningseweg. Een meerderheid van de Haagse politiek is voorstander van het plan dat 120 bomen de kop gaat kosten.

Deze week liet de Haagse vervoerder nogmaals weten dat haast geboden, is. Nu al rijden bestuurders van tram 1 in Scheveningen langzamer dan gebruikelijk om ongelukken te voorkomen. Als de vervanging en verschuiving  van de tramrails nóg langer op zich laat wachten, wordt dat een sukkelgangetje’’, zo waarschuwde het bedrijf.

Veiligheid

De Haagse politiek moet straks nog wel akkoord gaan met het uitgewerkte plan, maar dat lijkt een formaliteit. Het betekent dat de HTM eind volgend jaar met de operatie kan beginnen. ,,Tot die tijd is de veiligheid gegarandeerd’’, zei wethouder Tom De Bruijn (D66, verkeer).

De HTM is vooral blij dat er geen extra onderzoeken komen, zoals diverse politieke partijen gisteren graag hadden gezien. Extra uitstel zou de toch al tot de grens opgerekte  ‘houdbaarheidsdatum’ van de tramrails langs de Scheveningseweg in gevaar brengen.

De vervanging van het spoor is wel controversieel vanwege de kap van de 120 bomen langs de weg. Een denktank met belangenclubs, bewoners en anderen bracht een verdeeld advies aan de gemeente uit. Ook in de Haagse gemeenteraad zag een reeks partijen helemaal niets in het plan vanwege de schade aan het groen.

Kastanjebomen

Groep de Mos, de Partij voor de Dieren en GroenLinks lieten zich gistermiddag  buitengewoon fel uit  over het plan waarin te weinig moeite zou worden genomen om (kastanjebomen te sparen. De Haagse Stadspartij vroeg met de genoemde oppositiepartijen om tijd en uitstel, zodat er nog een  boomeffectenonderzoek zou kunnen volgen. 

Maar daar wilde de wethouder niks van weten. Een meerderheid van PvdA, CDA, VVD, D66 en PVV gaf ook zaan snel verder te willen gaan met het vervangen van  de rails van tram 1.  Niet in de laatste plaats omdat het alternatief (verhoogde tramrails) tientallen miljoenen duurder uitpakt.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag