Volledig scherm
© ANP XTRA

HTM legt 66 minuten werk neer op 18 maart

HTM-medewerkers leggen op maandag 18 maart 66 minuten hun werk neer. Dat doen zij om actie te voeren voor een goed pensioen. De actie maakt deel uit van een landelijke actiedag, zo melden vakbonden CNV, VCP en FNV. 

Belangrijk twistpunt in de mislukte pensioenonderhandelingen was de voortdurende stijging van de AOW-leeftijd. De vakbonden eisen bevriezing op 66 jaar. Om die eis kracht bij te zetten wordt maandag vanaf 06.00 uur in de ochtend het werk 66 minuten neergelegd in Den Haag en omliggende gemeenten (Delft, Westland, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Zoetermeer en Rijswijk) waar de HTM rijdt.

Trams, bussen en metro’s die voor 06.00 uur op de dienstregeling staan, zullen ook niet rijden. Ook in Rotterdam en in Amsterdam ligt dan het openbaar vervoer stil. 

Na 07.06 uur wordt de dienstregeling weer opgestart. De verwachting is dat na de ochtendspits alle lijnen weer normaal rijden. 

Eric Vermeulen, bestuurder FNV Stadsvervoer, hoopt op begrip voor de staking: ,,Mensen die normaal vroeg vertrekken, zijn op maandag 18 maart later op hun werk. Maar we doen dit om te voorkomen dat we straks allemaal aanzienlijk langer moeten doorwerken. Dit gaat iedereen aan en we hopen dan ook op begrip van het publiek en de reizigers.”

Actiedag

De staking in het openbaar vervoer maakt deel uit van een landelijke actiedag. In de bouw, de metaal en de schoonmaak wordt opgeroepen tot een 24 uursstaking. Ook in de havens in Rotterdam, Amsterdam en Zeeland wordt volgens de bonden gestaakt. Daarnaast komen de vakbonden van de politie, douane, brandweer en ambulance in actie met een zogenoemde estafetteactie. Voertuigen rijden met een snelheid van 66 kilometer per uur naar de grenzen van hun buitengebied en geven daar het stokje over aan de volgende regionale eenheid, richting Den Haag. 

De actievoerders verzamelen zich volgens de bond op negen regionale actiebijeenkomsten verspreid over het land, onder andere op het Malieveld in Den Haag.

De actievoerders willen onder meer bevriezing van de stijging van de AOW-leeftijd, indexatie van de pensioenen en het verruimen van de pensioenmogelijkheden voor zelfstandigen en flexwerkers.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag