Volledig scherm
PREMIUM
Columnist Sjaak Bral © Frank Jansen

Huidige prostitutie is een keiharde business

ColumnAlle prostituees achter één raam, hier ver vandaan. Zulks is de wens van menig bewoner in het Oude Centrum. Daar waar de Doublet- en Geleenstraat nog immer stijf overeind staan.

Quote

Waarop tante Greet oppert dat ze dan net als Greet een week of twee ‘achter het luik’ moet gaat zitten

Sjaak Bral

Ik snap alle ophef eerlijk gezegd niet. Ik heb uitvoerig onderzoek gedaan in de hoerenbuurt van Den Haag voor een theatervoorstelling. Het gaat als volgt: tante Greet komt thuis met een eikenhouten koppie. Buurvrouw Bep vraagt hoe dat komt en Greet antwoordt dat ze naar Hawaï is geweest. ,,Hawaï? Dat wil ik ook’’, zegt Bep. Waarop tante Greet oppert dat ze dan net als Greet een week of twee ‘achter het luik’ moet gaat zitten. ,,Alvast in je bikini’’, zegt tante Greet met een knipoog. ,,Na veertien dagen heb je het geld wel bij mekaar gepeesd.’’ En dat deed Bep.

Wat ik zeg is de waarheid. Alleen richtte mijn onderzoek - voor de voorstelling over de vermoorde prostituee Blonde Dolly - zich op de jaren vijftig. Vandaar Bep en Greet. Die zijn allang weggevaagd door meisjes met Bulgaars, Roemeens of anderszins Oost-Europees bloed. De huidige prostitutie is ook allang niet meer zo onschuldig als bovenstaand voorbeeld. Het is een keiharde business geworden. Nee, niet voor alle prostituees. Er zijn er veel die het werk met plezier en volgens de regels doen. Sekswerkers.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag