Volledig scherm
Asielhonden Diesel en Gypsy (met verzorgers Natasja (l) en Tessa), de broers kunnen niet zonder elkaar en zijn daarom lastig te plaatsen, het zijn de langst zittende dieren van het asiel © NICO SCHOUTEN

Huis-tuin-en-keukenhondjes hebben zo een nieuw baasje, maar de Staffords blijven achter de tralies

Een schattig teckeltje of een springerige beagle: huis-tuin-en-keukenhondjes in een Haags asiel vinden in een mum van tijd weer een nieuw baasje. Dat geldt niet voor vechthonden.

Meer dan de helft van de honden die het Haags Dierencentrum in de ‘aanbieding’ heeft zijn staffords, gedrongen, gespierde honden, die ooit gefokt werden als vechthonden. Dat blijkt uit het overzicht op de site van het asiel. ,,Het zijn honden die meer tijd nodig hebben voordat ze geplaatst kunnen worden”, legt Inge Metz van het Haags Dierencentrum uit. ,,Ze zijn soms verwaarloosd, hebben een trauma. Dat geldt natuurlijk voor alle zwerfhonden.”

,,Een schattig ‘fluffy’ hondje, heeft zo een nieuw thuis gevonden.” Daarom moet het asiel mensen die hiernaar op zoek zijn nog wel eens teleurstellen. Bij andere honden is het veel lastiger. Zo staan er nog 25 honden op de wachtlijst, waarvan het baasje afstand wil doen. ,,Soms zie je die honden later alsnog als zwerfhond binnenkomen.”

Quote

Als er dan eens een leuke hond binnenkomt, dan is die heel snel weer bemiddeld naar een nieuwe eigenaar

Tamara Vinke­steijn, Vrijwilliger

Vrijwilliger

De Wassenaarse Tamara Vinke­steijn is actief als vrijwilliger in een asiel in Leiden en ziet daar dezelfde ontwikkeling als in Den Haag. ,,Als er dan eens een leuke hond binnenkomt, dan is die heel snel weer bemiddeld naar een nieuwe eigenaar.” Bezitters van honden als staffords en pitbulls vragen zich volgens Vinkesteijn niet altijd goed af waarom ze een hond willen en wat daarvoor nodig is. ,,Welke energie is er nodig voor een hond? Een stafford is qua gewicht en kracht heel anders dan een poedel. Ze nemen zo’n hond soms alleen omdat het stoer is.”

Als blijkt dat een baasje de hond niet aankan of er te weinig tijd voor heeft, komt die vaak in het asiel terecht. Daarom zitten er veel van deze vecht- of risicohonden in de opvang.

Honden van allerlei pluimage zijn er wel in landen waar nog veel zwerfhonden zijn, weet Vinke­steijn als geen ander. Met de stichting GaGa Animal Care, vangt ze zwerfhonden op het Griekse eiland Lesbos op. ,,Die worden na een telefonisch gesprek met de toekomstige eigenaren en een huisbezoek geplaatst bij Nederlandse gezinnen.

Afgelopen november is wethouder Richard de Mos op bezoek geweest in het asiel, om te kijken naar de huisvesting en het budget. Later dit jaar komt de gemeente met een nieuwe dierennota. Daarin komen ook de vechthonden aan bod. 

Blokje Rond

Groot, klein, knap of mooi van lelijkheid... Honden horen bij de familie. In rubriek de Blokje Rond treft u viervoeters die op zoek zijn naar een baasje. Deze week maken we een wandeling met Oreo. Lees hier het hele verhaal! 

Bekijk hieronder de beelden, opgenomen in september 2018, toen speelde het probleem al. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Een Burger King op de Grote Markt is...

Een Burger King op de Grote Markt is...

  • een goed idee (29%)
  • een slecht idee (71%)
552 stemmen