Volledig scherm
PREMIUM
Mirjam, eigenaresse van huiskamerrestaurant Entre Nous. Terwijl ze schalen uitserveert © Remco Zwinkels

Huiskamer moet leiden tot een echt restaurant

Aan tafelMirjam Sijben heeft één droom: een eigen restaurant beginnen. Maar voorlopig oefent ze eens per maand met ‘aanschuif-avonden’.

Recept - Huevos Flamenca (Spaanse tomateneieren uit de oven)

Voor 4 personen

Ingrediënten: 4 eieren • 1 witte ui gesnipperd • 1 teentje knoflook fijngehakt • 70 gram courgette in plakjes gesneden • 4 grote tomaten • 1 rode paprika • 1 tl paprikapoeder naar keuze gerookt, mild of pittig • peterselie grof gehakt • olijfolie

Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit een klein laagje olijfolie in een pan. Voeg de gesnipperde witte ui en een fijngehakt teentje knoflook toe. Roerbak deze ingrediënten 4 minuten op middelmatig vuur. Voeg dan de gesneden courgette en tomaten toe en bak deze 3 minuten mee.

Voeg ondertussen de paprikapoeder toe, beetje bij beetje totdat de gewenste smaak is bereikt. Op smaak brengen met zeezout en zwarte peper of chilipeper.

Roer alles goed door elkaar. Laat het gerecht twee minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.

Giet het mengsel in een ovenschaal en maak vier kuiltjes waar je voorzichtig de eieren in breekt.

Zet het gerecht een minuut of 15 in de oven (of totdat de eieren de gewenste garing hebben). Hak tot slot grof wat bladpeterselie fijn en strooi deze over de flamenco eieren.

 ‘Zou u mij nog een beetje van die gegrilde courgette met manchegokaas willen geven”, vraagt een tafelgenoot. Er klinkt gelach, getinkel van proostende glazen. Het is in het kort hoe het er op deze woensdagavond in lunchroom Le Provence in de Haagse Reinkenstraat aan toegaat. Mirjam Sijben leent de ruimte sinds augustus eens per maand voor een aanschuifavond.

,,Het is - heel cliché - een uit de hand gelopen hobby”, vertelt de gastvrouw terwijl ze druk in de weer is met Spaanse tomateneieren. ,,Het idee was oorspronkelijk dat ik zelf ook aan tafel zou zitten, maar dat is tot nu toe nog geen enkele keer gelukt.” Ze lacht en veegt een paar zweetdruppeltjes van haar voorhoofd. Ze vertelt verder over het ontstaan van de ‘aanschuifavonden’. ,,Vijf jaar geleden ben ik begonnen met koken voor thuisafgehaald.nl. Via deze website kunnen mensen een afhaalmaaltijd bestellen, die gemaakt wordt door een hobbykok.”

Al vrij snel had Mirjam een flinke schare aan vaste klanten. ,,Vooral mensen uit de buurt. Mensen die alleen wonen, of bijvoorbeeld invalide zijn en lastig kunnen koken. Het idee ontstond om voor hen ook één keer in de maand een aanschuifavond bij mij thuis te organiseren waarbij het principe geldt: eten wat de pot schaft.” Ook die avonden werden steeds populairder. ,,Het aantal eters liep op een gegeven moment tegen de 25 man. Toen had mijn echtgenoot zoiets van: moet dat echt elke maand bij ons in de woonkamer?”

  1. Haagse touroperator: ‘Als de brexit doorgaat en het pond stijgt, dan hebben we geluk’
    PREMIUM
    Vaarwel Britten

    Haagse touropera­tor: ‘Als de brexit doorgaat en het pond stijgt, dan hebben we geluk’

    Precies op 29 maart, aanvankelijk de dag van de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, vertrekt bij het Haagse touringcarbedrijf KJ Tours een bus vol mensen naar Londen. Alhoewel de trip naar de Engelse hoofdstad van een maand later al is volgeboekt en die van 29 maart niet, heeft eigenaar Kris Jhagroe geen moment getwijfeld over reizen op de dag van de brexit. ,,Waarom zou ik voor een andere datum gaan? We zullen er geen hinder van ondervinden.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag