Volledig scherm
© Privéfoto

Huiskamer of politiek café? 'In gesprek met de burger, bij mij thuis'

De politiek afstandelijk? Niet als het aan VVD-Kamerlid Ockje Tellegen (43) ligt. Zij tovert haar huiskamer maar al te graag om tot politiek café.

Hoe kwam het idee voor deze huiskamerpolitiek?
,,Dat idee kwam in 2012. Ik was toen net gekozen als kamerlid en er was ontzettend veel ophef ontstaan over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Als Kamerlid werd ik ineens overal aangesproken, 'hoe zit het nou?' Ik voelde me de rattenvanger van Hamelen. Ik dacht oké, dit moet anders. Politici moeten in gesprek gaan met de burger. En dat doen we dus, bij mij thuis."

Maar waarom niet gewoon een zaaltje huren?
,,Een huiskamer is toch laagdrempeliger. Ik stel mijn huis open en laat daarmee vertrouwen zien aan alle bezoekers. Fijn dat dit gewoon veilig kan in Nederland."

Discussies over politiek kunnen hoog oplopen, hier ook?
,,Er worden kritische vragen gesteld. Maar het loopt gelukkig nooit uit de hand. Juist mooi is dat de mensen die mij vooraf bellen en zeggen 'ik zou nooit VVD, stemmen, ik kom alleen om verhaal te halen', toch gecharmeerd zijn van dit concept en écht luisteren naar wat de spreker zegt.''

Is uw woonkamer wel groot genoeg?
,,Vijftig mensen is eigenlijk het maximum. Alhoewel, toen Rutte kwam spreken, waren het er meer. Echt leuk is het als de politicus blijft hangen. Dan doen we met zijn allen een drankje na en wordt het bijna altijd te laat. Mijn vrienden grappen dat ik straks een horecavergunning nodig heb."

Wie wilt u nog graag als spreker over de vloer hebben?
,,Ik heb Neelie Kroes ooit uitgenodigd, leek me verfrissend, maar die had geen tijd. Tot nu toe zijn het altijd VVD'ers geweest, maar ik zou graag uitbreiden. Straks heb ik iedere VVD'er gehad dus dan móet ik wel verder zoeken!"

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag