Huna Outdoorshop bestaat 75 jaar, maar een feestje zit er niet in: ‘Het is ons moeilijkste jaar ooit’
In 2020 is het precies 75 jaar geleden dat camping & outdoorshop Huna aan het Regentesseplein zijn deuren opende. Zonder corona zou er zeker al een feestje zijn gebouwd.
Jim, Ilja en Bob van Soldt, de drie eigenaren van het familiebedrijf, hadden even andere zorgen aan het hoofd. ,,Het is ons moeilijkste jaar ooit, maar gelukkig worden we gesteund door onze vaste klanten en de buurt”, zegt Jim. ,,En vergeet niet dat outdoor helemaal in is!”
Het meest in het oog springend in deze speciaalzaak voor buitenartikelen is de enorme hoeveelheid schoenen. Meer dan 150 modellen staan er op voorraad. Van strandvakantie in Zeeuws-Vlaanderen tot trekkerstocht in de Himalaya, Huna heeft voor elk soort tijdverdrijf de juiste sandaal, slipper, bergschoen of laars. Rugzakken, tenten, slaapmatjes, kampeeruitrusting, buitensportkleding, een tentbezem van rijststro, je kunt het zo gek niet bedenken of het is uit voorraad leverbaar. ,,Kamperen zit in ons dna”, staat op de website geschreven.
Oorlog
Het begon allemaal vlak na de oorlog toen opa Karel Hubertus Nahl aan het Regentesseplein een winkeltje opende voor ruilhandel, leger- en later ook regenkleding. Er was schaarste aan alles, behalve aan spullen uit het leger. Opa runde een bescheiden zaak en de familie woonde er pal achter. In dat jaar werd ook dochter Ilja geboren die de zaak later van haar vader zou overnemen, samen met haar twee zonen Jim (53) en Bob (39).
Propvol
Er kwamen nog twee filialen bij, maar de vestiging aan het Regentesseplein bleef de winkel waar alles om draaide. Toen de Nederlander meer vrije tijd kreeg en het kamperen zijn intrede deed, stortte hij zich op de nieuwe groeimarkt. Omdat de aanschaf van een tent en alles wat daarbij hoorde toen nog een vermogen kostte, ging hij de spullen verhuren. Bij Huna kon je niet alleen een tent in bruikleen nemen, voor 50 cent per dag kreeg je er ook een luchtbed of slaapzak bij. Een imperiaal voor op de auto huren kon eveneens. En zo gebeurde het dat in de zomerperiode aan het begin van het weekeinde lange rijen auto’s voor de deur stonden die leeg kwamen voorrijden en propvol vertrokken.
Vaak kwamen jongens uit de buurt ons helpen
,,Zaterdag was het hier één grote wasplaats”, zegt Ilja. ,,Tenten kwamen soms nat terug en lagen hier te drogen. De slaapzakken moesten worden gewassen, de aanhangwagens schoongespoten en kromgetrokken haringen weer worden rechtgezet. Vaak kwamen jongens uit de buurt ons helpen. ‘Meneer Huna, mag ik de stoep vegen’, vroegen ze mijn vader om maar iets te mogen doen. Mijn vader kon heel goed met kinderen opschieten en maakte graag een dolletje, bijvoorbeeld met de waterslang als het warm weer was. Nog steeds komen klanten binnen die vertellen hoe ze hier als jongen uit de buurt kwamen spelen. Dan heb je het over mannen die inmiddels tegen de 70 lopen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Honderden starters melden zich aan voor grote woonactie in Den Haag
Starters op de woningmarkt hebben zich massaal aangemeld voor de woonactie die op 10 maart in Den Haag wordt georganiseerd door Vereniging Eigen Huis en Lowlands. De actievoerders vragen dan aandacht voor de uitzichtloze positie van starters op de woningmarkt. Honderden starters staan met hun tenten klaar om in bijzijn van diverse politici en woningmarktpartijen flink lawaai te maken. -
PREMIUM
Enorme berg hulpgoederen voor Turkije in een mum van tijd: ‘Je ziet iedereen een bijdrage leveren’
Twee vrachtwagens vol zijn al onderweg naar Turkije. Vijf vanuit verschillende locaties volgen nog. Bij de Turks Islamitische Culturele Federatie aan de Kempstraat ligt letterlijk een berg aan hulpgoederen voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
PREMIUMvan boven
Marion kijkt letterlijk uit op haar werk: ‘Ben blij dat we na maanden thuiswerken weer op kantoor zijn’
Deze week gingen wij bij Marion de Vries voor de rubriek Van Boven. Vanuit het HTM-hoofdkantoor boven de stationshal van Den Haag Centraal kijkt Marion de Vries (53) letterlijk op haar werk. Overvolle perrons, bussen en trams, daar kun je als adviseur reizigerscommunicatie natuurlijk geen genoeg van krijgen. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben.
-
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
-
-
PREMIUM
Rovende Grindr-prostitué wurgde en beroofde zijn klant en sloeg zelfde avond weer toe: 22 jaar cel geëist
-
PREMIUM
Kritiek op aanpak gemeente energietransitie: ‘Mensen 30 jaar uitleveren aan fossiel warmtenet is crimineel’
Hagenaars die zelf plannen maken om hun huizen aardgasvrij te maken, lukt dat niet omdat de gemeente Den Haag niet meewerkt. Er is flinke kritiek op de manier waarop Den Haag de energietransitie aanpakt. In de gemeenteraad waarschuwden ze dat het opdringen van collectieve stadsverwarming burgers, die van goede wil zijn om te verduurzamen, in de gordijnen jaagt.
In samenwerking met indebuurt Den Haag