Volledig scherm
In onder meer Den Haag en Dordrecht treuren reizigers om het verlies van ritten met de Beneluxtrein. © peter van trijen/pix4profs

'IC Brussel niet sneller, maar nu wel duurder'

De intercity naar Brussel rijdt sinds deze maand over de hogesnelheidslijn (hsl). Reizigers morren, want echt sneller is de IC Brussel niet geworden. Wel stukken duurder. Online is een protestpetitie te tekenen.

De NS heeft onterecht de verbinding van de Beneluxtrein tussen Amsterdam en Brussel verplaatst naar het hsl-traject. Dat stelt Erik van der Kooij, senior consultant openbaar vervoer bij het bureau APPM, in OV Magazine.

Hierdoor zit Den Haag nu met een schrale België-verbinding en in Dordrecht hebben ze helemaal geen trein meer naar de zuiderburen en, wat wellicht erger is voor de Dordtenaren, nog maar één ic richting Brabant/Breda per uur.

Van der Kooij heeft wat reistijden vergeleken. Om nu van Amsterdam naar Brussel Zuid/Midi te komen is twee uur en 53 minuten nodig. 'In 2012 reed de Beneluxtrein via (Den Haag HS, red.,) Dordrecht en Roosendaal in 2.49 uur van Amsterdam naar Brussel-Zuid. Kortom: de Beneluxtrein was in 2012 zelfs sneller dan nu in 2018 over de dure hsl-sporen.' De NS levert in zijn ogen broddelwerk. 'Dat half uur sneller is een mooi staaltje slimme marketing en reizigersbedrog.'

Van der Kooij wijst ook op busfirma Flixbus als alternatief. Sneller gaat het met Flixbus niet vanuit Den Haag, maar met ritprijzen die liggen tussen de elf euro en 17,90 euro (vertrekdag 11 mei), is het wel voordeliger dan de 28 euro die gisteren voor dezelfde vertrekdatum werd gevraagd voor een enkeltje van HS naar de Belgische hoofdstad met de IC Brussel.

Prijsverhoging

Over de tickets voor de IC Brussel is Gerard Oosterwijk op actie.degoedezaak.org een petitie gestart onder de titel 'Slik jij 70% prijsverhoging?'. Hij pleit ervoor om een enkeltje Amsterdam-Brussel gelijk te trekken met een vergelijkbare afstand binnen de landsgrenzen. Dat komt neer op 25 euro. Dat tarief is voor de IC Brussel nu alleen haalbaar bij vroeg online boeken - de voorwaarde van vooraf boeken is overigens ook een grief van Oosterwijk. Maar voor vrijdagen en weekeinden gelden sowieso hogere prijzen, variërend van 29 tot 47 euro voor een enkeltje.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag