Iconische ‘peperbus’ op Tournooiveld ruimt het veld voor lichtgevende reclamezuil

VideoSinds vandaag zijn nog maar vier van de vijf iconische ‘peperbussen’ over in Den Haag. Eén van de iconische zuilen is vanochtend van het Tournooiveld verwijderd omdat er in de directe omgeving een lichtgevende, digitale reclamezuil bij is gekomen. 

Volledig scherm
Peperbus aan Tournooiveld wordt verwijderd door komst digitale reclamezuil. © Frank jansen

De transformatorzuilen, die in de volksmond ook wel peperbussen worden genoemd, staan sinds 1906 verspreid over Den Haag. Vanwege de ontwikkelingen in het Haagse energienet konden de zuilen niet meer als transformator worden gebruikt en moesten ze worden ontkoppeld. Vijf bleven er over als gemeentelijk monument en staan op het Korte Voorhout, Lange Voorhout, Emmapark, Vondelstraat en dus tot vandaag op het Tournooiveld. Op de zuilen werden posters geplakt.

Volgens de gemeente moest de zuil worden verwijderd, omdat er recentelijk een nieuwe reclamezuil is geplaatst op het Tournooiveld. En dat is volgens de gemeente voldoende voor die plek. ,,Het reclamebeleid staat alleen een bepaald aantal reclamezuilen in een bepaald gebied toe. Daarom wordt deze oude peperbus dus verwijderd”, beargumenteert een gemeentewoordvoerder.

Waar de bus zal eindigen is nog niet bekend. Er wordt volgens de gemeente naar een nieuwe plek gezocht, in overleg met de afdeling Monumentenzorg en de Welstandscommissie, omdat de peperbus van historische waarde is. 

Kritiek

Sinds een maand staan er 25 zogenaamde mupi's, digitale reclamezuilen, door de Haagse binnenstad verspreid. Er is veel kritiek op de zuilen. Volgens bewoners en winkeliersverenigingen geven de digitale palen een opdringerige en rommelige aanblik. Maar ze blijven volgens de verantwoordelijke wethouder Richard de Mos gewoon staan. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
Reclamezuil op Tournooiveld Den Haag © AD
Volledig scherm
Peperbus aan Tournooiveld wordt verwijderd door komst digitale reclamezuil. © AD

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

  • Ja (64%)
  • Nee (25%)
  • Geen mening (11%)
7351 stemmen