Volledig scherm
Exterieur van de As-Soennah moskee © ANP

Identitair Verzet demonstreert tegen As-Soennah moskee

Demonstranten van de extreemrechtse protestbeweging Identitair Verzet gaan op 28 oktober protesteren voor de deuren van de As-Soennah Moskee. Zij eisen dat het gebedshuis wordt gesloten.

Volgens een woordvoerder van de beweging heeft de gemeente toestemming verleend voor een route die de moskee in de Schilderswijk passeert. ,,Wij wilden begin dit jaar al demonstreren tegen de moskee, maar de gemeente werkte hier niet aan mee", laat de woordvoerster van Identitair Verzet weten. ,,Uiteindelijk hebben wij zondag 28 oktober toegewezen gekregen. Komende zondag maken wij de route van onze protestmars openbaar." 

Een woordvoerder van de gemeente laat in een reactie weten dat een demonstratie pal voor de deur niet wordt toegelaten. ,,Gemeente en politie bekijken steevast zorgvuldig hoe en waar een demonstratie kan plaatsvinden. Daar komt bij dat Den Haag sowieso terughoudend is om demonstraties met een sterk provocerend karakter dwars door woonwijken te laten gaan."

De ideologische groepering vraagt om sluiting van het gebedshuis vanwege meerdere controverses. ,,Recentelijk gaf een imam die preekt in deze moskee aan dat het wegsnijden van de clitoris bij kinderen wordt aanbevolen. De AIVD noemde het bestuur onbetrouwbaar en vele Haagse jihadisten hoorden hier eerst de preken aan voor dat ze vertrokken naar Syrië."

Tegendemonstratie

In tien dagen tijd gaven 220 mensen op Facebook aan om mee te komen demonstreren met Identitair Verzet. Actiegroep Laat Ze Niet Lopen organiseert een tegendemonstratie op 28 oktober. ,,Wij zijn een initiatief tegen racisme en roepen op om in actie te komen en de ruimte voor extreemrechts zo klein mogelijk te maken."

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag