Volledig scherm
PREMIUM
Richard de Mos en Saskia Bruines in Bleyenberg © Frank Verhoef

‘Iedere inwoner moet de kans krijgen om te profiteren van de aantrekkende economie’

Niet alleen grote bedrijven en hoogopgeleiden, maar ook mkb’ers en praktisch opgeleiden moeten het de komende jaren economisch beter krijgen. Dat zeggen de wethouders Richard de Mos (Economie) en Saskia Bruines (Kenniseconomie). Ze presenteren vandaag het ontwerp van hun nieuwe gemeentelijke economische visie, waarin zij dat idee uitwerken.

Quote

We willen niet alleen een grotere taart, we willen ook een betere verdeling van die taart

In het 34 pagina’s tellende document wordt de economische koers uitgestippeld die de twee wethouders de komende jaren willen volgen. Een koers die is gericht op het verbeteren van de zwakke punten in de huidige economische structuur.

Uit onderzoek van externe bureau’s voorafgaand aan het opstellen van het document, bleek dat die structuur in Den Haag kwetsbaar is. Als het om werkgelegenheid gaat werd lang gesteund op krimpende sectoren als de rijksoverheid en de financiële dienstverlening. Ook dat er veel werkzoekenden zijn die wat vaardigheden betreft niet aansluiten op de vraag van werkgevers baart zorgen. Qua economische groeicijfers komen Den Haag en de omliggende gemeenten er dan ook bekaaid van af: die waren ook in 2018 het laagst van de vier grote Nederlandse steden.

De wethouders erkennen dat en zetten daarom de komende jaren in op een bredere en diversere economie, met extra aandacht voor werkgelegenheid in sectoren als toerisme, retail, zorg en bouw. Dat is een flink verschil met de vorige visie uit 2011, waarin de nadruk lag op het aantrekken van grote bedrijven om de economie te stimuleren.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag