Volledig scherm
Lianne (11) en Sophie (9) uit Eindhoven zijn met hun ouders op stap in Den Haag en genieten van een coupe bij Gelateria Riva. © Guus Schoonewille

IJssalons bereiden zich voor op grote drukte bij eerste zonnestralen

De echte liefhebber heeft het allang gezien: de vitrines van de ijssalons zijn gepoetst. Alles wordt in gereedheid gebracht voor het nieuwe seizoen. Nog even en het is weer tijd voor ijs. 'Het is wachten op de juiste dag.'

Quote

Haringijs klinkt wel bijzonder, maar lekker is het niet

Cristiano Antoniazzi, ijssalon Marinello

Een vrouw kijkt nieuwsgierig door de open deuren van de Spijssalon in de Haagse Weimarstraat. Een koordje voor de ingang weerhoudt haar om naar binnen te gaan. Nog even geduld, tot 1 maart om precies te zijn, dan wil eigenaar Kristian van Wezel (47) zijn vijfde seizoen 'in principe' openen. ,,In principe, want het weer moet goed zijn. Onder de tien graden eten de mensen geen ijs. Het is wachten op de juiste dag.''

Proeven
Dat geldt ook voor Marinello aan de Lange Poten. ,,We wachten op de eerste mooie dag," zegt Cristiano Antoniazzi. Na een lange vakantie in Italië is hij begonnen aan de herinrichting van zijn ijssalon. Ook voor Van Wezel is achterover leunen er niet bij: schoonmaken, schikken én proeven. ,,Vorige maand was ik voor inspiratie op de ijsbeurs in het Italiaanse Rimini,'' vertelt hij in de keuken van zijn ijssalon.  ,,De ideeën die ik heb opgedaan probeer ik volgende week uit. Natuurlijke smaken moeten het worden, zoals pure chocolade met een beetje zout. Eigenlijk kun je van alles wel ijs maken, maar of het klopt is de vraag. Haringijs klinkt wel bijzonder, maar lekker is het niet.''

Vriezer

Volledig scherm
Wanneer het kwik stijgt, krijgen veel mensen trek in een ijsje. © Guus Schoonewille

Broers Giulio (23) en Fabio Dal Zotto (20) kunnen niet wachten tot de jaarlijkse ijsgekte begint. Hun gloednieuwe zaak Gelateria Riva aan de Haagse Veenkade is al open en de bakken zijn gevuld met zelfgemaakt ijs uit de Florencia-fabriek van hun vader, die een paar honderd meter verderop is gevestigd.

Dodenfeest
,,Nu zijn dat nog standaardsmaken zoals vanille en aardbei,'' vertelt Giulio Dal Zotto, zittend op een van de leren banken in zijn nieuwe zaak. ,,Maar daar komt binnenkort verandering in. Denk bijvoorbeeld aan tequila-ijs tijdens het Mexicaanse dodenfeest of een koningscoupe voor Koningsdag.''

Blij
Luc Blok, eigenaar van ijssalon Lucinano's in Wassenaar (twee keer uitgeroepen tot beste ijszaak van het land) vindt ijs maken het mooiste dat er is. ,,Iemand blij maken met iets kleins: het kan echt. De keren dat ik een chagrijnig gezicht in de zaak heb gezien, zijn op de vingers van één hand te tellen."

Volledig scherm
Zo eet Giulio Dal Zotta van Gelateria Riva graag ijs: verschillende smaken in een coupe scheppen en als het smelt alles door elkaar roeren. © Guus Schoonewille

Bloemkool is leuk, maar chocolade altijd goed

Een bolletje cheese-cake, smurfenijs met spikkels, een coupe pijnboompit of een Candy Crush; een béétje ijssalon experimenteert met de meest uiteenlopende smaken, vindt meesterijsmaker Luc Blok.
,,We hebben hier altijd twee smaken van de maand. Vaak bijzonder en soms op het eerste gezicht bizar, zoals citroentaart en bloemkool. Binnenkort lanceren we het speculoos-caramelijsje. Klanten vinden het vaak hartstikke leuk om iets nieuws te proberen. En als we merken dat een smaak populair is, dan houden we hem er in."

Drop
Toch lijken de standaard en dus veilige smaken vanille, chocola en aardbei het nog altijd het beste te doen. ,,Zelfs als mensen kiezen voor een bijzondere smaak zoals bijvoorbeeld drop, dan willen ze er toch een bolletje vanille bij,'' bevestigt Giulio Dal Zotto van Gelateria Riva. Ook Pierino Calia van Luciano's in de Theresiastraat ziet de drie klassieke smaken in vrijwel alle ijssalons terug.  ,,Bij ons is cookie-cream een hardloper, die smaak wordt vaak besteld." Voor kinderen kan het overigens niet gek genoeg zijn qua smaken. ,,Smurfen- en kauwgomballenijs is bij ons helaas favoriet,'' zegt Kristian van Wezel van de Spijssalon. ,,Helaas, want er zitten veel kleurstoffen in, die ik dit seizoen hoop te vervangen door een algenproduct. Terug naar de basis dus.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag