Volledig scherm
PREMIUM
Marinus Molhoek (79) stamt af van een slaaf, op de foto met zijn overgrootmoeder (de kleindochter van de slaaf, die op de prent staat afgebeeld) © Foto: Thierry Schut

'Ik blijk dus van een zwarte slaaf af te stammen'

Het zal je gebeuren. Dat je als Haagse jongen van de gestampte pot blijkt af te stammen van een Afrikaanse slaaf die ooit furore maakte aan het hof van Oranje... Marinus Molhoek, al geruime tijd woonachtig in 's-Gravenzande, blijft er nuchter onder: ,,Nu snap ik waarom ik altijd zo snel bruin word als ik in de zon zit.''

Quote

Cupido werd aan het hof prima verzorgd. Hij kreeg taalles, dansles, goede medische zorg en kost en inwoning

Kunsthistorica Esther Schreuder
Volledig scherm
© Foto: Thierry Schut

Nee, Marinus Molhoek was bepaald niet van slag nadat kunsthistorica Esther Schreuder hem van zijn bijzondere familiegeschiedenis op de hoogte bracht. De 79-jarige inwoner van 's-Gravenzande vindt het vooral allemaal wel grappig, vertelt hij in het Haags Historisch Museum, bij een bezoek aldaar aan de tentoonstelling 'Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof'.

Directe aanleiding voor de tentoonstelling was een 18de eeuws schilderij uit de collectie van het museum, waarop twee donkere bedienden zijn te zien die als kinderen op zevenjarige leeftijd, zonder familieleden, naar Nederland waren verscheept, waar ze cadeau werden gedaan aan stadhouder Willem V. En een van die twee kinderen, Cupido, afkomstig uit Guinee, blijkt nu dus na onderzoek de overgrootvader te zijn van Marinus Molhoek.

Formeel en met de kennis van nu was Cupido natuurlijk gewoon een slaaf. Of een tot slaaf gemaakte, zoals dat tegenwoordig in politiek correct jargon heet. Destijds lag dat - in elk geval in deze bijzondere situatie - toch anders. ,,Hun leven is niet te vergelijken met dat van slaven op plantages in de koloniën'', vertelt kunsthistorica Schreuder op basis van uitgebreid onderzoek. ,,Cupido werd aan het hof prima verzorgd. Hij kreeg taalles, dansles, goede medische zorg en kost en inwoning."

Om kort te gaan: Cupido kwam hier niet vrijwillig heen, maar hij bleef uiteindelijk wel vrijwillig. Vanaf zijn 17de kreeg hij bovendien een salaris dat met 156 gulden per jaar hoger was dan dat van de lakeien aan het hof. Nog weer wat later steeg zijn salaris zelfs tot 500 gulden per jaar. Hij was toen inmiddels verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de privévertrekken van Willem V. Als hem later in zijn leven de mogelijkheid wordt geboden om zelfstandig te gaan wonen, slaat hij dat aanbod dan ook vriendelijk af.

  1. Bruiloftsgast bespuugt beveiligingsbeambte nadat Lamborghini crasht, verhuurder doodziek van incident
    VIDEO

    Bruilofts­gast bespuugt beveili­gings­be­amb­te nadat Lamborghi­ni crasht, verhuurder doodziek van incident

    Een peperdure Lamborghini Huracan van een Utrechtse verhuurder, die onderdeel was van een trouwstoet, is vannacht in botsing geraakt met een busje op de kruising van de Pettendijk en de Lange Kruisweg in Maasdijk. Na de botsing liep het zodanig uit de hand dat een 30-jarige beveiligingsbeambte van het busje werd aangevallen en meerdere keren in haar gezicht werd gespuugd.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag