Volledig scherm
© Frank Jansen

'Ik heb best lekker gezwommen'

Aanrandingen, vechtpartijen, agressie. Het zwembad Zuiderpark in Den Haag is volgens (oud)-personeelsleden een oorlogsgebied. Hoe is het voor een vrouw om daar te zwemmen? We nemen een duik in het diepe.

Met een iets te snel kloppend hart loop ik op zaterdagmiddag het veelbesproken zwembad binnen. Tuurlijk, ik moet objectief blijven. Maar ook ik heb de berichten over het bad gehoord. De gedachte om daar in bikini rond te dobberen, is niet heel aanlokkelijk.

Na een kaartje te hebben gekocht begeef ik mij naar de kleedkamers, terugdenkend aan alle verhalen. Ik verman me en kleed me om. Eenmaal klaar loop ik richting 'het oorlogsgebied'. Gelach en gekraai van plezier komt me tegemoet. En dat is precies wat ik zie, eenmaal in het zwembad. In het ondiepe bad spetteren kleine kinderen elkaar nat, moeders zitten aan de kant, kijkend naar hun kroost. Twee jonge meisjes maken een radslag. Op de een of andere manier is die binnenkomst een pak van mijn hart. Hoe erg kan het zijn?

Quote

Mijn zenuwen 'drijven' weg. Onveilig voel ik me niet meer

Spelen
Met die gedachte in mijn achterhoofd ga ik het water in. Langs de spelende kinderen verder het bad in. In het diepe gedeelte kijk ik om mij heen. Er zijn zwemmers van alle leeftijden: kinderen, tieners, ouderen. Een badjuffrouw houdt aan de kant alles in de gaten. Mijn zenuwen 'drijven' weg. Onveilig voel ik me niet meer.

Op naar het buitenbad. Daar beleef ik mijn eerste en enige ongewenste aanraking van de dag. Een man gooit per ongeluk een bal tegen mijn hoofd. 'Sorry, sorry', roept hij. Ik lach, wuif het weg en geniet even van het zonnetje.

Terug naar binnen om te doen waar ik het meest tegenop had gekeken: een rondje in de wildwaterkreek - in de volksmond ook wel 'aanrandingskreek' genoemd. Ik laat me leiden door de sterke stroming. De kreek is ruim een meter breed en omgeven door hoge witte muren, waardoor je niet goed te zien bent vanuit andere plekken in het bad. Om eerlijk te zijn kan ik me wel voorstellen dat daar wat kan gebeuren. Ik kom echter ongeschonden weer bij het beginpunt. Ook bij een volgend rondje is er niks aan de hand. Het kost wat moeite om de kreek uit te komen, maar zodra dat geslaagd is, ga ik naar de glijbaan.

Als ik de ronde trap oploop, zie ik twee mannen mij volgen. Zij waren eerder ook in het buitenbad. 'Achtervolgen ze me nou', vraag ik me af. Ik wimpel de gedachte weg en ga al glijdend naar beneden.

Quote

Oorlogsge­bied of niet: ondanks dat ik me soms wat ongemakke­lijk voelde, heb ik best lekker gezwommen

Ongemakkelijk
Tijd voor de laatste stop: het bubbelbad. Ik zit er net in als me opvalt dat een man tegenover me naar mij staart. Ongemakkelijk? Ja. Onveilig? Nee. Ook omdat twee meisjes en hun vaders in het bad zitten. Voor even sluit ik mijn ogen en probeer ik wat te ontspannen. Zodra ik ze open, zie ik dat hij nog steeds gluurt. Ik heb er genoeg van en besluit me aan te kleden.

Eenmaal buiten denk ik na over deze ervaring. In totaal heb ik een half uur gezwommen. Daaruit kan ik natuurlijk niet opmaken of de verhalen waar zijn of niet. Dat is ook niet de bedoeling. Oorlogsgebied of niet: ondanks dat ik me soms wat ongemakkelijk voelde, heb ik best lekker gezwommen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag