'Ik was al jaren niet zo aan het strand geweest'

Even dagje lekker uitwaaien op het strand is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het Nationaal Ouderenfonds nam vandaag daarom veertig gelukkige senioren mee voor het eerste stranduitje van het jaar.

Quote

Zo'n dag scheelt hen een hoop stress omdat ze er niet over na hoeven te denken.

Willem Schortinghuis

Bejaarden die niet meer zo mobiel zijn of minder snel de deur uitkomen zitten in deze hitte vaak alleen thuis. Het Nationaal Ouderenfonds nam hen daarom vandaag mee naar het strand in Kijkduin om gezamenlijk de zon te adoreren, onder het genot van een appeltaartje en koffie. Een korte maar zeer intensieve rit (vooral voor de vrijwilligers) naar het strand gebeurde met speciale strandrolstoelen, zodat de ouderen zelfs een klein beetje konden 'pootje baden'.

Herinnering
,,Dit soort uitjes vinden de meeste ouderen onwijs leuk om te doen", legt Willem Schortinghuis, van het Ouderenfonds, uit. ,,Sommigen ouderen wonen hier in Kijkduin, tientallen meters van het strand af. En toch kunnen ze hier niet heen, omdat ze met allerlei problemen kampen. Ze moeten hun rollator kwijt, ze weten niet of de paden voor hen begaanbaar zijn, ze zijn snel moe. Ze denken zelfs: is deze strandtent niet te hip? Zo'n dag scheelt hen een hoop stress omdat ze er niet over na hoeven te denken. Ze leven helemaal op. Dat is echt geweldig", zegt Schortinghuis enthousiast. ,,Hier bij Strandtent 14 krijgen we bovendien onwijs goede hulp en er zijn goede faciliteiten voor de ouderen."
Er komen nog vijftig stranduitjes aan. Mensen kunnen zich nog aanmelden via de site van het Ouderenfonds.

Dit vind ook vrijwilligster Marene Hendriksen (21), een studente Mediacommunicatie. Ze komt helemaal uit Babberich, een plaats grenzend aan Duitsland. ,,Dit is mijn tweede keer dat ik vrijwilligerswerk doe. Maar het is het zeker waard om zo ver te reizen. Ik vind het leuk om te zien hoe blij de ouderen hier van worden. Je geeft ze echt een herinnering mee."

Quote

Ik heb de zee toen nauwelijks gezien, alleen van een afstand.

Mevrouw Viveen

Rond het middaguur was het tijd voor een rit naar de zee. De ouderen namen plaats in stevige stoelen waarmee ze naar het water werden gereden. Sommigen wuifden de aanbieding om gebracht te worden af, en wilden per se zelf lopen: ,,Dat is veel gezonder!" aldus een van de dames.

Mevrouw Viveen (87) staarde uit over het water, dat tegen de dikke banden van haar strandrolstoel klotste. ,,Ik weet niet meer wanneer ik voor het laatst echt op het strand ben geweest", aldus mevrouw Viveen, ,,de laatste keer was in Scheveningen, maar toen was het slecht weer. Ik heb de zee toen nauwelijks gezien, alleen van een afstand. Ik was al jaren niet zo aan het strand geweest."
Haar schoondochter is een van de vrijwilligers en kwam erbij staan. ,,Wil je dichterbij?'' vraagt ze.
,,Hoezo? Ik kan het water bijna voelen. Ik zit nog steeds in zo'n stoel, hoor", mevrouw Viveen wijst naar het water, ''wil je me erin rollen? Ze wil zeker m'n erfenis!" Lachend draait schoondochter Bianca de stoel om, zodat mevrouw Viveen naar het strand kan kijken.

Quote

Ik ga dus echt niet achter de geraniums zitten

Mevrouw Tousain

Ook mevrouw Van den Dorpe (77) en mevrouw Tousain (84), al vijfentwintig jaar vriendinnen, waren al een tijdje niet naar het strand geweest.
,,Ik vind dit heerlijk", aldus mevrouw Van den Dorpe, ,,ik ga echt niet stilzitten, dat vind ik verschrikkelijk. Maar soms kan je niet anders. Het is lastig om af en toe de deur uit te gaan."
,,Zeker met zo'n rollator", valt mevrouw Tousain bij, ,,Ik ga dus echt niet achter de geraniums zitten," vervolgt zij, ,,trouwens, die heb ik niet eens, dus dat scheelt weer." 
Beide vrouwen zijn jaren geleden hun man verloren, mevrouw Van den Dorpe verloor haar partner zelfs al toen hij 46 was. ,,Dat is heel lastig. Het doet je wel beseffen hoe bijzonder het is dat we dit nog kunnen doen met z'n allen."
,,We hebben al wat meegemaakt, hoor", knikt mevrouw Tousain, ,,maar dat betekent niet dat we er klaar mee zijn. Ik wil nog een hele hoop doen."
Ze legt haar hoofd in haar nek, ,,ja, dit ga ik nog vaker doen."

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag