In Den Haag geboren Remco Campert overleden op 92-jarige leeftijd
Schrijver en dichter Remco Campert is in de nacht van zondag op maandag op 92-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam. De auteur werd op 28 juli 1929 geboren in Den Haag als zoon van de schrijver Jan Campert en de actrice Joeki Broedelet.
Zijn uitgeverij De Bezige Bij maakte maandag het nieuws namens de familie bekend. De uitgeverij laat weten ‘intens bedroefd en diep getroffen’ te zijn door zijn dood. Campert kreeg grote bekendheid met het boek Het leven is vurrukkulluk (1961), waarvoor hij onder meer de P.C. Hooft-prijs kreeg.
Campert geldt als een van de belangrijkste auteurs van Nederland. Hij schreef, naast Het leven is vurrukkulluk, ook bekende boeken als Liefdes Schijnbewegingen (1963), Tjeempie! of Liesje in Luiletterland (1968) en Tot Zoens (1986). Het werk van Campert wordt gekenmerkt door een weemoedige, ironische toon. Veel is autobiografisch en heeft als thema de confrontatie tussen droom en werkelijkheid.
Lachen
Vaak ook gaan zijn verhalen over mislukking, machteloosheid of verdriet, maar het wordt nooit zwaar. ,,Ik wil graag een lichte toon hebben. Anders wordt het bij mij veel woordgeraas met een steeds kleiner inhoudje. Ik vind het leuk de mensen aan het lachen te maken”, zei hij ooit.
Een van zijn laatste publieke optredens was de onthulling van zijn legendarische gedicht over verzet op de muur naast zijn oude school in de Galanistraat in 2015 ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de school.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Campert schreef ruim honderd romans, verhalenbundels en gedichtenbundels. Daarnaast publiceerde hij talloze columns. Zo had hij jaren een column met Jan Mulder in de Volkskrant (CaMu). In de jaren zeventig, toen Campert al bekend was, raakte hij door huwelijksperikelen en drankgebruik in een crisis en leek het even gedaan met zijn schrijverschap. In de jaren tachtig maakte hij echter zijn comeback en was hij vele jaren actief. In 2010 trok hij nog op 80-jarige leeftijd met Jan Mulder en Bart Chabot langs de theaters.
Tekst gaat verder onder de foto.
Remco Campert ontving talloze prijzen. In 2000 wilde men hem benoemen tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, maar de schrijver weigerde de onderscheiding. In 2011 ontving hij de Gouden Ganzenveer. In 2018 stopte hij met zijn rubriek in weekblad Elsevier.
Biografie
Mirjam van Hengel schreef in 2018 de biografie ‘Een knipperend ogenblik’ waarin ook aandacht is voor zijn Haagse wortels. Voor haar boek sprak zij wekelijks met Campert en kreeg inzage in al zijn papieren. Van Hengel schreef vervolgens een portret over een man die meer dan een halve eeuw het Nederlandse literaire landschap kleurt en waarin duidelijk naar voren komt dat schrijven zijn eerste levensbehoefte was.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
De auteur werd op 28 juli 1929 geboren in Den Haag als zoon van de schrijver Jan Campert en de actrice Joeki Broedelet. Toen hij drie jaar oud was, gingen zijn ouders uit elkaar en werd hij in een pleeggezin opgenomen. In 1943 hoorde hij op jeugdige leeftijd dat zijn vader was omgekomen in een concentratiekamp.
Koninklijke ‘herdenking’
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben via sociale media de maandag overleden Remco Campert herdacht. Het koningspaar denkt ‘met dankbaarheid’ aan de schrijver en noemt hem ‘een magnifieke meester van het pure schrijfplezier’.
,,Hij gaf onze literatuur lichtheid en speelsheid. In zijn werk omarmde hij het leven in al zijn wonderbare veelzijdigheid, maar ook in zijn weemoed”, aldus de koning en koningin.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ondergedoken in Brazilië, maar 83.000 XTC-pillen verraadden moordverdachte ‘Tico’
Zeven jaar was hij voortvluchtig, maar dinsdag zat Robert ‘Tico’ I. (41) dan toch voor de rechter in Den Haag. Justitie verdenkt hem van moord en poging moord in een uitgaansgelegenheid in het Haagse centrum in 2015. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
PREMIUM
Valse start ADO houdt de gemoederen bezig: ‘Van de tien spelers die ze halen, mislukken er negen’
Al vroeg in het seizoen is de valse start van ADO Den Haag in de hofstad en ver daarbuiten alweer het gesprek van de dag. Met nul punten uit twee wedstrijden en nog zonder doelpunten hebben alle ADO-supporters en -prominenten hun zegje klaar. Wiljan Vloet, Pablo Plak en Theo van der Burch laten hun licht schijnen over de situatie. -
Drie verdachten langer vast voor mishandeling waarbij boa’s ernstig gewond raakten
Drie verdachten van de mishandeling van handhavers afgelopen vrijdagnacht in Zoetermeer blijven langer vastzitten. Dat meldt het Openbaar Ministerie vandaag. Eén van de verdachten wordt ook nog verdacht van mishandeling van een andere boa. -
PREMIUM
Alleenstaande ouders dachten energietoeslag van 900 euro te krijgen, maar grijpen mis: ‘Kinderen in het spel’
Alleenstaande ouders met weinig inkomen blijken geen recht te hebben op de energietoeslag. De gezinnen vallen namelijk onder dezelfde inkomensnorm als alleenstaanden zonder kinderen. Ouders en lokale politici reageren verbaasd. ,,Deze groep is extra kwetsbaar. Er zijn ook kinderen in het spel.’’
-
PREMIUM
Renovatie Utrechtsebaan gaat Den Haag nóg meer kosten: gemeente kibbelt met aannemer over rekening
We rijden alweer een paar maanden vrolijk over de Utrechtsebaan in Den Haag, maar de renovatie van de belangrijke verkeersader lijkt de Haagse belastingbetalers nog veel geld te gaan kosten. De aannemer heeft een hogere rekening neergelegd bij de gemeente omdat het werk met ruim een maand uitliep. Den Haag weigert die vooralsnog te betalen. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om?
In samenwerking met indebuurt Den Haag