Volledig scherm
Leegstaande winkels in het Haagse winkelcentrum Megastores. © Frank Jansen

In Den Haag staan nu meer winkels leeg dan in crisis

Den Haag wordt gekweld door een enorme winkelleegstand. Nu ook V&D door de hoeven is gezakt, blijft bijna elf procent van het vloeroppervlak ongevuld. En dat is zelfs fors meer dan in de hoogtijdagen van de economische crisis. Toen bleef de Haagse pijn nog beperkt tot een leegstand van gemiddeld iets meer dan negen procent.

Quote

Neem Decathlon. De gemeente­raad houdt vast aan de vestiging van de sportgi­gant op het Forepark, terwijl de eigenaar van Megastores staat te trappelen om de komst van die keten.

Gerard Scholtes

Toch lijkt het stadsbestuur zich niet al te veel zorgen te maken. Het faillissement van V&D zou volledig verantwoordelijk zijn voor de groei van de leegstand. En het immense pand aan de Grote Marktstraat zit zo weer vol, verwacht Den Haag: ,,Dankzij de centrale ligging van het pand, de kwaliteit van de locatie en de toegenomen bezoekersaantallen,'' schrijft het stadsbestuur in antwoord op vragen van de SP.

Naast V&D zorgen vooral de Megastores en winkelcentrum Leyweg voor het hoge percentage lege winkels. Als deze drie 'boosdoeners' buiten beschouwing worden gelaten, komt dat percentage neer op 4,6. ,,Er is dus nog altijd sprake van een 'gezonde hoofdwinkelstructuur','' aldus het college.

Decathlon
Daar denkt Gerard Scholtes, voorzitter van het Collectief Bescherming Winkelkernen, waarbij tientallen winkeliersverenigingen uit Den Haag zijn aangesloten, heel anders over. Volgens hem werkt de gemeente bovendien niet mee als het gaat om het opvullen van lege winkels. ,,Neem Decathlon. De gemeenteraad houdt vast aan de vestiging van de sportgigant op het Forepark, terwijl de eigenaar van Megastores staat te trappelen om de komst van die keten. Dat de gemeente dan roept 'dat het wel goed komt,' vind ik flauw."

Volledig scherm
Het Haags winkelpubliek heeft minder keus, zo'n 11 procent van de winkeloppervlakte staat leeg.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag