Volledig scherm
PREMIUM
Harrie Jekkers: ,,We gaan met Klein Orkest weer bij elkaar komen.'' © Frank Jansen

In gesprek met 'gezellige solist' Harrie Jekkers

,,Ik hou van jou, ik blijf je trouw - dat is niks voor mij.'' Harrie Jekkers zegt het met een sneer naar het type songtekst dat hem altijd al gestolen kon worden, maar het is vandaag de dag ook een uitspraak die naar zijn persoonlijke leven verwijst. ,,Ik vind het een genot om alleen te zijn.''

Volledig scherm
Harrie Jekkers in 1989. © anp

Een gesprek met Harrie Jekkers is geen straf. Net als op het podium ontpopt de van oorsprong Haagse liedjeszanger zich in een cafeetje ergens in Utrecht onmiddellijk als een verhalenverteller die met zichtbaar genoegen vertelt wat hem tot nu toe in zijn 65-jarige leven zoal is overkomen.

Eerst bij een kop koffie. Al snel ook achter een bierglas. En nog één. En nog één. Want Jekkers heeft het zelf ook wel naar zijn zin. Als het niet zo'n vreselijk woord was zou je hem een mensenmens noemen. Een beetje 'lullen over vroeger', maar net zo goed ook dromen over wat nog komen gaat - hij doet het allemaal even graag.

Typerend ook: met sommige vrienden die hij al vanaf de schoolbanken op het Thomas More College in Den Haag kent, trekt hij nog steeds regelmatig op. Zoals Koos Meinderts, met wie hij al liedjes schreef toen zelfs Klein Orkest nog verre toekomstmuziek was.

En zoals ook Jeroen van Merwijk, de cabaretier met wie hij als adolescent nog een tijdje onder één dak woonde en die nu het podium met hem deelt bij Jekkers en Jeroen, het theaterprogramma dat zowel komende maandag als de maandag daarop in het Circustheater is te zien.

Jekkers: ,,Jeroen had al vaker voorgesteld om eens iets samen te doen. Dan zei ik steeds: 'dat komt wel, dat komt wel'. Maar het kwam niet. En toen hij er een paar jaar geleden opnieuw over begon, dacht ik: dat wordt dan trekken aan een dood paard, want ik ben er alweer zo lang uit.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag