Volledig scherm
Een voorbeeld van de hyperloop. © Hardt Hyperloop

In half uur van Den Haag naar Parijs met hyperloop

In 30 minuten vanuit Den Haag via een hyperloopverbinding reizen naar Düsseldorf of Parijs. Als het aan de Haagse VVD ligt wordt het werkelijkheid. De gemeenteraad praat donderdag over het ambitieuze plan voor de nieuwe supersnelle trein die vier keer zo snel is als de TGV.

De Haagse VVD wil dat de stad zo snel mogelijk een hyperloop-kenniscentrum gaat inrichten om met de TU Delft in de stad een zogeheten case study op te starten naar een meer dan supersnelle verbinding tussen Den Haag en Parijs en Den Haag en Düsseldorf.

Den Haag zou daarvoor subsidies moeten aanvragen via de Europese Unie en het rijk is het idee. De gemeenteraad praat er donderdag over.

De VVD denkt dat de hyperloopverbinding de concurrentiepositie van de stad gigantisch zal versterken. 'Juist om een aantrekkelijke stad te zijn voor bedrijven en instellingen moet de bereikbaarheid goed zijn', aldus de partij.

Een hyperloop is een magneetzweefbaan met buizen (pods) die onder lage druk worden voortgestuwd. In de pods bevinden zich in cabines passagiers en vracht die met een snelheid van 1200 kilometer per uur naar hun bestemming flitsen. Hagenaars zouden daarmee in een half uurtje tijd in hartje Parijs of Düsseldorf kunnen staan voor zaken of een citytrip.

'Droom'

,,Het lijkt een droom'' stel Monique van der Bijl van de VVD, die met de stad voorop wil lopen bij de ontwikkeling. ,,De Haagse VVD wil dat de stad niet langer afwacht, maar het initiatief neemt.''

Onderzoekers van de TU Delft zijn al langer bezig met onderzoek. De TU heeft een kleine testbaan voor de extreme trein en doet mee aan een internationale competitie voor de ontwikkeling van dit transportmiddel. Ook in Amerika zijn wetenschappers er volop mee aan het experimenteren.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag