19 september 2019 verscheen PINDA* de glossy met een Indisch tintje.
Volledig scherm
19 september 2019 verscheen PINDA* de glossy met een Indisch tintje. © Pinda

Indisch magazine Pinda* krijgt tweede editie onder naam Pindah, hoofdredacteur stapt op

Pinda* magazine krijgt toch een vervolg. De glossy kwam vorig jaar aanvankelijk eenmalig uit, maar werd zo goed verkocht dat is besloten een tweede editie uit te brengen. Wel onder een aangepaste naam – Pindah - en zonder hoofdredacteur en medeoprichter Ricci Scheldwacht.

Op de website en facebookpagina van het magazine met een Indisch tintje werd na publicatie een poll gehouden. Zagen lezers een vervolg zitten? Uit de uitslag bleek dat 92 procent daar naar uitkeek, zeventien procent wilde dan wel graag een andere naam. Stichting Indomedia en co-uitgever Hans van Brussel van MIMM B.V. besloten er gehoor aan te geven. Wel zonder hoofdredacteur en mede-oprichter Ricci Scheldwacht.

Het project kreeg 50.000 euro van het ministerie van Volksgezondheid in het kader van de regeling Collectieve erkenning van Indisch en Moluks Nederland en was bestemd voor een eenmalige uitgave. ,,Mensen werkten mee  voor een habbekrats, geloofden in wat we gingen maken. Het is niet eerlijk om er nu een commercieel blad van te maken. Het geld is niet allemaal terechtgekomen bij schrijvers en fotografen. Dat is iets wat mij stoort’’, zegt Scheldwacht. 

Ook zou niet aan bepaalde punten die in de subsidieaanvraag staan zijn voldaan. Volgens Scheldwacht zouden er 10.000 exemplaren via Indische organisaties worden verspreid, maar is dat niet gebeurd.

Nasmaak

Scheldwacht heeft een nare nasmaak aan het hele project overgehouden. Pijnlijk, aangezien hij het blad al jaren geleden bedacht. ,,Ik ben er mee doorgegaan en heb het uiteindelijk ook echt gemaakt. De auteurs die je in het blad ziet heb ik allemaal gevraagd. Het is het resultaat van jaren werk.”

Van Brussel vindt het jammer dat Scheldwacht zich heeft teruggetrokken, laat hij aan Villamedia weten. ,,Ik weet dat het zijn zeer nadrukkelijke wens was om het magazine eenmalig te laten zijn. Maar zowel Stichting Indomedia als het ministerie hebben die voorwaarde nooit gehanteerd.’’

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag