Volledig scherm
2019-08-15 13:24:31 DEN HAAG - De Nationale Herdenking 15 Augustus 1945. De herdenking van alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indie wordt jaarlijks gehouden bij het Indisch Monument. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN © ANP

Indrukwekkende Herdenking 15 augustus 1945: ‘Iedereen is welkom en iedereen voelt zich welkom’

Steeds minder mensen hebben 15 augustus 1945 nog zelf meegemaakt in Nederlands-Indië. Zij die er niet bij waren komen hun grootouders en ouders eren.

Volledig scherm
Premier Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis leggen de eerste krans. © ANP

Zoals dat gaat met ingrijpende gebeurtenissen die al meer dan 70 jaar geleden waren, wordt het herdenken ervan steeds meer iets van de volgende generaties. De Nationale Herdenking 15 augustus 1945 is daar het meest opvallende voorbeeld van. Nergens waar wordt stilgestaan bij dood, angst, verdriet en oorlogsgeweld zie je zóveel huppelende peuters en kleintjes in buggy’s als bij het Indisch Monument in Den Haag. En het is ontroerend om te zien hoe hun ouders, zelf alweer kleinkinderen van de mensen die de Japanse bezetting van Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, ze meenemen naar een bijeenkomst die onderdeel is van hun familiegeschiedenis.

Het is een geschiedenis waarover door de opa’s en oma’s in veel gevallen niet werd gepraat. De oorlog was te pijnlijk, net als het gedwongen moeten verlaten van Nederlands-Indië, dat na een bloedige strijd aansluitend op de Tweede Wereldoorlog het onafhankelijke Indonesië werd. ,,De tweede en derde generatie hebben verdriet en gemis overgedragen gekregen”, zei Ellen Deckwitz, dichter, theatermaker en columnist, vanmiddag in haar toespraak bij de herdenking.

Troosten

,,Wij hadden het gevoel dat we de eerste generatie moesten troosten om het vertrek, de kille ontvangst in een nat land en om het verdwenen thuisland. Maar het hielp niet, we kunnen het verlies niet ongedaan maken.” Dat willen troosten, respect tonen aan grootouders en ouders en het besef dat zij aan de basis staan van de vrijheid van onze generatie zijn belangrijke elementen voor de vele jonge mensen die elk jaar naar de herdenking komen.

Volledig scherm
De familie Klemann met de Loïs Lane-zusjes Suzanne en Monique leggen de ‘drie generaties’-krans. © ANP

‘Ik ben hier voor mijn opa’ of ‘Ik ben hier voor mijn oma’, zeggen mensen die vaak met hele gezinnen en families naar Den Haag komen. En natuurlijk zorgen hun Indische wortels voor de specifieke sfeer rond het samenzijn op het grote grasveld voor het Indisch Monument.

Iedereen is welkom en iedereen voelt zich welkom. Veel mensen kennen elkaar en vallen elkaar in de armen. Rollators en buggy’s rollen er naast elkaar. ,,Dankjewel jongen, dat je die stoel voor me hebt geregeld”, zegt een oudere dame tegen een grote stoere twintiger. ,,Natuurlijk, mevrouw. Het is anders veel te lang staan voor u.’’

Volledig scherm
De vierde generatie is op de arm in slaap gevallen © AD

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag