Industriële kraan Laakhaven verplaatst: ‘Het is echt een historisch monument geworden’

VideoEen belangrijk moment voor het industrieel erfgoed van Den Haag vanmiddag. Een van de beeldbepalende hijskranen van de Laakhaven werd namelijk verplaatst. Het gevaarte hoefde slechts enkele tientallen meters op te schuiven, maar kan daardoor wel in het historische industriegebied blijven.

Tot grote vreugde van Koos Havelaar, voorzitter van Haags Industrieel Erfgoed. Hij keek gisteren toe hoe de kraan door nóg grotere kranen langzaam van zijn plek kwam. ,,De kraan moet verplaatst worden omdat hij in de weg staat voor de bouw”, legt Havelaar uit. ,,Voor het stuk dat nog gebouwd moet worden. Hij moet ongeveer dertig meter opgeschoven worden.”

Volgens Havelaar zijn de kranen een toonbeeld van de historische industriële bedrijvigheid van de vorige eeuw in de Laakhaven. ,,Deze kranen zijn hier in de jaren 70 gekomen en vormen dus de laatste herinnering aan die bedrijvigheid.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Volledig scherm
Verplaatsing monumentale kraan Conrad Stork aan de Laakhaven in Den Haag © District8

Shell

En de nieuwe plek is zo mogelijk nog passender bij de geschiedenis die de ijzeren kraan uitstraalt: ,,Hij komt nu voor de Maakhaven. Dat is een historische fabriek waar vroeger de bezinepompen van Shell werden gereviseerd. Nu zit er een collectief van kunstenaars en ambachtslieden die het gebouw weer opknappen.”

Dat de kraan weer in gebruik wordt genomen op de nieuwe plek, sluit Havelaar uit. ,,Alle essentiële onderdelen zijn er enkele jaren geleden uitgehaald. Hij kan dus niet meer draaien. Het is echt een monument van de historie van dit gebied.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag