Volledig scherm
De paardenkastanje in Koekamp is volgens inwoners de mooiste boom in Den Haag. © Jurriaan Brobbel

Is de kastanje op de Koekamp de mooiste boom van het land?

De paardenkastanje in de Koekamp is door Hagenaars gekozen tot de mooiste boom van Den Haag. Deze gaat de stad vertegenwoordigen in de landelijke bomenwedstrijd in oktober.

Hagenaars konden stemmen op drie genomineerde bomen. De winnende Koekampkastanje kreeg de helft van het totaalaantal stemmen, namelijk 711. De Postzegelboom, de paardenkastanje tegenover het Paleis Noordeinde, kreeg er 561. En de laatste genomineerde, de linde op het Lange Voorhout, moest het doen met een magere 148 stemmen.

De Koekampkastanje heeft heel wat dingen meegemaakt. Ruim honderd jaar stond hij in het Hertenkamp. Twintig jaar geleden is de boom met wortel en al ruim 60 meter naar rechts verplaatst. In 24 uur tijd werd de boom verzet. De kastanje, 22 meter hoog, 40 meter breed en 180.000 kilo zwaar, haalde hiermee een plaats in het Guiness Book of Records. Het is de zwaarste boom die ooit over zo'n afstand is verplaatst.

Als Haagse winnaar zal de Koekampkastanje nu meedoen in de Nederlandse competitie. De boom die daar wint, verdedigt zijn land volgend jaar in de Europese Verkiezing 'Tree of the Year 2019'.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag