Volledig scherm
Paul O. en Najma Z. tijdens een eerdere rechtszitting. © Felix Guerain

Is Haags stel moderne Bonnie en Clyde of juist onschuldig?

Pleegden Paul O. en Najma Z. als een moderne Bonnie en Clyde overvallen? Of hebben ze niets te maken met de brute roofmoord in Loosduinen en de overval in Laak? Vandaag en morgen is de rechtszaak tegen het Haagse stel. Verslaggever Jorina Haspels deed verslag via Twitter.

Volledig scherm
De gloednieuwe motorhelm, waar de folie nog op zit, leidde tot de aanhouding van Paul O. en Najma Z. © Politie

Ans van der Meer werd op 29 juni 2017 op afschuwelijke manier om het leven gebracht. Op de zevende verdieping van een flat in Loosduinen wordt de vrouw die 29ste juni mishandeld, vermoord en beroofd. Alle ribben in haar lichaam en haar borstbeen zijn gebroken. Als agenten haar vinden, ligt ze vastgebonden tussen het bed en de verwarming, bedolven onder een stapel kleding van anderhalve meter. Kostbare sieraden zijn weg. Met haar pasje is gepind.

Haar pinpas leidt uiteindelijk naar de daders: als een rechercheur naar camerabeelden van geldautomaten tuurt, doet hij een ontdekking. De helm die de pinner draagt, moet gloednieuw zijn. Het folietje zit er nog op. Deze eenvoudige ontdekking leidt uiteindelijk tot de aanhouding van het Haagse stel Paul O. en Najma Z. Van het type helm dat de man draagt zijn er recent maar drie in Nederland verkocht, slechts een in deze regio, bij de Gamma in Leidschenveen. Op de camerabeelden van de bouwmarkt is het tweetal te zien. In de flat werd vervolgens een dna-spoor van O. gevonden, Z. is gezien toen ze de gestolen sieraden verkocht.

Nog een overval

Ze zitten een paar maanden in de cel als het Openbaar Ministerie met een verrassende mededeling komt. Het liefdesduo zou samen in 2016 ook een overval hebben gepleegd op een ouder echtpaar in Laak. De slachtoffers zijn 71 en 64 jaar oud. Zij is volledig bedlegerig, de man zit in een rolstoel. Hij wordt vastgebonden en krijgt elektrische schokken toegediend. Een van de overvallers knijpt de keel van de vrouw dicht, bij de man snijdt een van hen met een mes in zijn keel en in zijn handen.

LIVE: Rechtbankverslag

Beiden ontkennen vandaag in de Haagse rechtbank dat ze iets te maken hebben met beide zaken. De rechter vertelt dat Ans een vermogende vrouw was. Ze deed haar bankzaken bij dezelfde bank als waar Paul O. en Najma Z. werkte. ,,Daar zit een linkje.” 

De Haagse legde elke dag minutieus vast wat ze deed. Tussen 21.00 en 22.00 uur zette ze altijd het vuilnis buiten. ,,Dat heeft ze niet gedaan die avond.’’ Er wordt op die avond nog voor Ans van der Meer is gevonden al gepind, en later nog een keer. Bij elkaar 3750 euro. Op de eerste camerabeelden staat een man, met sjaal en pet. Op de latere beelden een man met helm. 

Tumoren

De politie deed onderzoek naar de helm en komt uit bij de Gamma in Leidschenveen. Op die camerabeelden van de bouwmarkt wordt Z. gezien die uit de auto van O. stapt, vertelt de rechter. Z. zegt dat ze de helm heeft gekocht voor een vriendin of dochter van een vriendin die had haar scooterrijbewijs gehaald. Wie is die vriendin? Dat wilde Z. niet zeggen. ,,Mij verbaast dat echt, moet ik zeggen”, aldus de rechter in een reactie. Paul O. zegt dat hij niet de man ‘in de helm’ kan zijn omdat hij vanwege een aandoening geen helm zou kunnen dragen. ,,Dat heeft te maken met mijn tumoren, ik krijg dan last van drukpijn.’’

Z. is op een later tijdstip herkend toen ze sieraden verkocht bij een juwelier in Rotterdam en Beverwijk. Ans van der Meer hield een goede administratie bij wat ze had. Onder andere een Omega horloge met uniek nummer erin en een Egyptisch hangertje.

In de woning van Ans van der Meer is gezocht naar dna. Alleen op 1 kussen dat op Ans ligt, is dna gevonden. die wijst naar O., naar de mannelijke lijn in zijn familie. O: ,,Ik kan maar een ding zeggen, ik ben er nooit geweest.’’ De rechter heeft het vermoeden dat er verder geen dna gevonden is omdat de daders handschoenen zouden hebben gedragen. Op 3 juli gooit O. vuilnis weg dat de politie onderschept en er latexhandschoenen in vindt. Volgens Z. is daar een verklaring voor: daar verf ik mijn haar mee. Maar volgens de ovj waren ze niet zo gebruikt.

In de rechtszaak wordt ook uitgebreid gesproken over de financiële situatie van het stel. De twee verdachten zouden 250.000 euro aan schulden hebben ten tijden van de overval. O. blijkt in België veroordeeld te zijn voor het telen van hennep en moet daar veel geld voor betalen. ,,Je zou dan kunnen zeggen dat de financiële ellende wel heel groot wordt,’' aldus de rechter. O. verdedigt zich door te zeggen dat dat vonnis pas was gekomen toen hij al in detentie zat.

Eerdere overval

Vandaag werd ook kort de overval in de Stieltjesstraat behandeld. Volgens de rechter hebben de verdachten na de overval een vakantie geboekt. O. reageert daar meteen op. ,,Dan kunnen er nog twintig overvallen op mijn naam worden geschreven, want ik kijk altijd op Booking.com.”

In de rechtbank wordt vandaag de slachtofferverklaring van het slachtoffer in de Stieltjesstraat voorgelezen door de rechter. Het slachtoffer zelf is niet aanwezig. ,,Ik trek dat niet.” De man vraagt in de brief aan de daders of het ’t waard was voor de tweehonderd euro die buit is gemaakt. ,,Maandenlang sliepen we slecht. Soms belde mijn partner zijn zoon om ze gerust te stellen. Overdag zag hij vaak ‘overvallers’ op straat.”

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag