Jonge moslima's op een schoolplein.
Volledig scherm
Jonge moslima's op een schoolplein. © Cynthia Boll

Islamitische middelbare school in hofstad

Den Haag krijgt volgend jaar zijn eerste islamitische middelbare school. Voor het eerst heeft de onderwijsminister een aanvraag voor zo'n school goedgekeurd. Tot verbazing van de gemeente, die wijst op een lopend onderzoek naar de initiatiefnemer, die eerder een school wilde oprichten in Amsterdam. 'Wij willen weten hoe dat afloopt'.

De vlag kan eindelijk uit bij Haagse moslimouders en leerlingen, roept Arnoud van Doorn, fractievertegenwoordiger van moslimpartij Partij van de Eenheid. Op de achtergrond strijdt hij al jaren voor een islamitische middelbare school. Daar is volgens hem enorme behoefte aan. ,,Van de vier grote steden is het animo hier het grootst.''

Hindoeïstische grondslag
Maar juist dat laatste werd eerder bestreden door het ministerie. Alle aanvragen werden tot nu toe afgewezen wegens een te lage leerlingenprognose. Initiatiefnemer Soner Atasoy besloot het over een andere boeg te gooien. Met zijn stichting De Ozonlaag diende hij een aanvraag in voor een middelbare school op islamitische én hindoeïstische grondslag. Hindoestaanse leerlingen meegerekend komt het potentieel aantal leerlingen nu wél boven de drempel uit. Atasoy krijgt toestemming voor mavo en vwo, voor havo zijn er te weinig leerlingen. Het is vooralsnog echter onduidelijk of er straks ook werkelijk hindoestaans onderwijs wordt gegeven. ,,De komende tijd zal dat aspect verder uitgewerkt moeten worden'', zegt Atasoy.

Volgens hem zijn er ook hindoestanen bij zijn initiatief betrokken. Opvallend is dat Rajesh Ramnewash, directeur van de Stichting Hindoe Onderwijs Nederland, met meerdere Haagse basisscholen, van niets weet. Bovendien heeft de stichting zélf plannen om een zelfstandige hindoestaanse middelbare school op te zetten. Volgens Atasoy kunnen hindoestanen en moslims echter prima samen op één school zitten. ,,Op bestaande bijzondere onderwijsinstellingen zitten leerlingen ondanks hun diversiteit zelfs met genoegen samen in de klas.''

Quote

Het bevreemdt ons dat het rijk akkoord is met de vestiging van De Ozonlaag

Gemeente Den Haag

Amsterdam
De gemeente Den Haag zegt 'neutraal' te staan tegenover de vestiging van de school, maar banadrukt dat de race nog niet is gelopen. ,,Het bevreemdt ons dat het rijk akkoord is met de vestiging van De Ozonlaag, terwijl in Amsterdam de rijksinspectie verder onderzoek doet naar de bestuurder van Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO). Aangezien SIO en De Ozonlaag dezelfde bestuurder hebben, willen wij weten hoe dat onderzoek afloopt.'' Het onderzoek richt zich op eventueel wanbestuur. 

Daarnaast wil Den Haag zelf nog nagaan of De Ozonlaag werkelijk aan alle stichtingsnormen voldoet. In Rotterdam werd een aanvraag van Atasoy afgewezen, omdat hij daarin zette dat de school daar een naast een islamitische ook een katholieke en protestants-christelijke grondslag zou krijgen. Maar dat bleek niet uit de statuten van de stichting. En voor een louter islamitische middelbare school zijn in Rotterdam net als in Den Haag te weinig leerlingen, aldus het rijk. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag