Volledig scherm
Israël kocht het statige pand op Plein 1813 van het Rijksvastgoedbedrijf. © Jacques Zorgman

Israël koopt oude villa van Luns:
zwaar beveiligde ambassade verhuist

Het is een van de zwaarst beveiligde gebouwen van het land: de ambassade van Israël aan het Haagse Buitenhof. Maar de diplomatieke post verhuist volgend jaar naar het oude 'huis van Luns', de statige witte villa op Plein 1813. 

Volledig scherm
Tijdens de kijkdag vorig jaar kregen potentiële kopers een tour. © Jacques Zorgman

De Israëlische staat betaalde 4 miljoen euro voor het pand aan het monumentale plein, meldt de voormalige eigenaar het Rijksvastgoedbedrijf. 

De 'villa van Luns'
Het nieuwe onderkomen van Israël heeft een rijke historie: na de Tweede Wereldoorlog was hier het Ministerie van Algemene Zaken gevestigd, minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns (1911-2002) woonde van 1952 tot 1971 in de villa. Luns zou het gebouw wel 'mooi' gevonden hebben, maar hij vermoedde ook dat de buitenlandse gasten er 'gezien het interieur' niet erg van onder de indruk zouden raken.

Plein op de schop

De gemeente Den Haag pakt Plein 1813 meteen aan:  de straten worden smaller, er komt meer groen - met bredere gazons en meer hagen. ,,Het is een heel historisch en herkenbaar stukje stad'', zegt VVD-wethouder Boudewijn Revis (buitenruimte). ,,Dus we gaan het niet rigoureus veranderen. We doen het voorzichtig, en samen met de buurt.''

Volledig scherm
Wethouder Boudewijn Revis (VVD). © Frank Jansen

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag