Volledig scherm
Ter illustratie. © Foto: Thierry Schut

Jaar lang evenementen tijdens Feest aan Zee

Dat de zee op slechts 'een kwartiertje' van de Haagse binnenstad ligt, zouden maar weinig mensen weten. Het themajaar Feest aan Zee moet daar verandering in brengen. Maandelijkse mega-evenementen en een groot uitgaansaanbod moet in 2018 honderdduizenden bezoekers naar Scheveningen lokken.

In Scheveningen werd in 1818 het eerste badhuis van Nederland gebouwd. Dit gegeven wordt volgend jaar gevierd met het year-round feest Feest Aan Zee. Het programma krijgt steeds meer vorm.

In het conceptplan presenteert de gemeente vijf pijlers. Onder de noemer Groot Aan Zee worden tien tot twaalf evenementen gehouden. De festiviteiten in verschillende disciplines moeten iedere maand minimaal 25.000 bezoekers trekken. De meeste evenementen zullen plaats hebben in Scheveningen.

Doel van Historie Aan Zee is de geschiedenis van 200 jaar badplaats op een hedendaagse manier onder de aandacht te brengen. De gemeente verwacht bij de organisatie van activiteiten een grote betrokkenheid van Scheveningers zelf. Zij kunnen dan ook ideeën indienen.

Pijler Elke Dag Aan Zee heeft als doel het uitgaans- en leisure-aanbod in Scheveningen blijvend te versterken. Er wordt ingezet op activiteiten voor minimaal 5.000 bezoekers, die kunnen worden voortgezet in 2019 en daarna.

Binnenstad

Feest Aan Zee wordt niet alleen in Scheveningen gevierd, maar ook in de binnenstad. Onder de noemer In De Stad Aan Zee worden activiteiten georganiseerd door (culturele) instellingen in het centrum en wijken buiten Scheveningen.

Tenslotte wordt tijdens het themajaar verkend welke kansen de zee in de toekomst biedt aan het strand en Den Haag. Er is een nauwe relatie met het gemeentelijke programma De Kust Gezond.

Een operationeel team gaat per 1 september aan de slag met de uitvoering van het themajaar. Ideeën kunnen tot 18 augustus worden ingediend via doemeeaanzee.nl

  1. Glazenwasser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'
    PREMIUM
    Vak apart

    Glazenwas­ser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'

    Dennis Westenberg (40) uit Den Haag ging naar de havo op het Aloysius College en was vervolgens op de Haagse Hogeschool hard op weg om accountant te worden. ,,Maar ik merkte dat het m'n ding niet was. Toen een vriend van me, Raymond Mulder, een glazenwasser, vroeg om hem te komen helpen, heb ik dat gedaan. Dat was bijna twintig jaar geleden. Nu heb ik mijn eigen glazenwassers- en schoonmaakbedrijf en ben ik blij dat ik niet ergens binnen op kantoor achter een beeldscherm hoef te zitten." Verslaggever Nicolette van der Werff ging bij hem langs voor de rubriek Vak Apart.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag