Volledig scherm
Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten heeft met subsidie van de provincie de pronkzaal kunnen herstellen. © Duivenvoorde

Jacht op subsidie is geopend

Monumenten hebben de jaarlijkse jacht op subsidie van de provincie geopend. Uit een nieuwe inventarisatie blijkt dat één op de zeven monumenten moet worden gerestaureerd, waarvoor 117 miljoen euro nodig is. Een fractie daarvan wordt binnenkort verdeeld.

Resten van Romeinse forten, bunkers, molens, kerken, een landhuis als Ockenburgh in Den Haag en de eeuwenoude boerderij Vlietwoning in Naaldwijk. Het is cultureel erfgoed dat niet alleen miljoenen kost om te onderhouden, maar dat ook enorme bedragen nodig heeft voor restauratie. Vaak achterstallige herstelwerkzaamheden.

De jacht op subsidie is in volle gang. Beheerders van monumenten kunnen juist in deze periode een beroep doen op de subsidiepot van 6 miljoen van de provincie. Een fractie van wat er werkelijk nodig is, maar dringend noodzakelijk om achterstallig onderhoud aan gebouwen en landgoederen te plegen. Medio deze maand horen ze of hun aanvraag voor een geldbedrag wordt gehonoreerd.

Buitenplaatsen
Het lijkt dweilen met de kraan open nu uit een nieuwe inventarisatie door de provincie blijkt dat één op de zeven monumenten van de in totaal 4.486 in de hele provincie in matige of slechte staat is. Het bedrag dat nodig is om de achterstallige werkzaamheden uit te voeren is ruim 117 miljoen euro.

Quote

Het helpen beschermen van dit kostbare erfgoed is er ook op gericht dat het door iedereen kan worden gezien

Woordvoerder

,,Uit het onderzoek blijkt dat de restauratieachterstand het hoogste is bij kerkgebouwen, buitenplaatsen, agrarische gebouwen, openbare gebouwen, verdedigingswerken en industrieel erfgoed'', zegt een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland. ,,Het helpen beschermen van dit kostbare erfgoed is er ook op gericht dat het door iedereen kan worden gezien en bezichtigd.''

Toeristen
Hoe belangrijk de financiële steun is voor monumenten blijkt ook bij de projecten die de afgelopen twee jaar 'in de prijzen' vielen van de provincie. In Den Haag en omgeving ging de subsidie naar landhuizen: Landhuis Ockenburgh in Den Haag, Landhuis De Voorde in Rijswijk en de landhuizen Duivenvoorde en Berbice in Voorschoten.

Vooral het zichtbaar worden van het culturele erfgoed is een belangrijke reden voor de provincie om bij te dragen aan de rijksmonumenten. ,,Erfgoed is van ons allemaal'', is het standpunt van verantwoordelijk gedeputeerde Rik Janssen (SP). ,,Het maakt de omgeving mooier, het onderstreept de oorspronkelijke identiteit en biedt kansen voor economische spinoff: liefhebbers, toeristen en andere geïnteresseerden die er op af komen.''

Janssen heeft laten uitrekenen dat met ruim 39 miljoen euro een deel van de achterstand kan worden teruggebracht van 15 naar 10 procent in vijf jaar. ,,Dat is de ondergrens die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hanteert. Er ontstaat dan arbeid waarmee de monumentale vakspecialisten aan het werk kunnen worden gehouden, net als de benodigde vakkennis'', schrijft Janssen aan gedeputeerde staten over de staat van de monumenten.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag