Volledig scherm
Een beeld van Vrouwe Justitia, het symbool van rechtvaardigheid. © ANP XTRA

Jarenlange celstraffen geëist tegen broers voor malafide huurbemiddeling

Tegen de broers Ali A. (32) en Mohammed A. (26) uit Delft, die op frauduleuze wijze bemiddelden in de verhuur van woningen, heeft het Openbaar Ministerie vandaag zes jaar en vier jaar cel geëist.

Nieuwkomers in Nederland konden via het Haagse administratiekantoor van de broers met een flinke financiële investering gemakkelijk aan een huurwoning komen bij onder meer Woonnet Haaglanden, waar ze dus helemaal niet werkten. De broers ‘hielpen’ op die manier zo’n 275 mensen aan een sociale huurwoning.

‘Inkomensverklaringen, uittreksels uit de Gemeentelijke Basisadministratie, salarisspecificaties: de broers draaiden er hun hand niet voor om’, aldus het OM. ‘Hun klanten betaalden forse bedragen voor de diensten. Geschat wordt dat zij tussen de 275.000 en 550.000 euro verdiend moeten hebben aan hun oplichtingspraktijken.’ Zo bleek dat de oudste broer in zestien maanden tijd meer dan een ton aan contanten op één van zijn rekeningen had gestort.

Achter het net vissen

De officier van justitie stelde vandaag dat mensen die jarenlang op een wachtlijst stonden, achter het net visten doordat de verdachten anderen onterecht aan een woning hielpen. Hij eiste tegen de oudste broer (die op papier de leiding had over het kantoor) zes jaar cel en tegen de jongste (die bij alle strafbare feiten nauw betrokken was) vier jaar cel. De uitspraak is over twee weken.

De gebroeders A. uit Delft kwamen eerder al vast te zitten vanwege fraude. Ze verduisterden onder meer geld van het Residentie Orkest in Den Haag en lichtten de Haagse onderwijsorganisatie Nuffic op.

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Den Haag of Delft!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag