Volledig scherm
PREMIUM
© Frank Jansen

Je kan een heel eind komen met een leugen, maar je kan er niet mee terugkeren

ColumnDat handje van Mark Rutte was het laatste zetje dat Halbe nodig had. Het zag er ook uit als een soort onhandig zetje. Een gebaar dat zei: ,,Ga maar weg joh, het is goed zo.’’

Je kan een heel eind komen met een leugen, zegt een Joods gezegde, maar je kan er niet mee terugkeren. Zulks heeft Halbe Zijlstra aan den lijve ondervonden. De timing van het explosieve nieuws over zijn leugen is perfect. Het kabinet zit nog maar net in het zadel, de kennismakingsgesprekken zijn geweest, het kabinet begint haar plannen in werking te zetten. Juist op dat moment struikelt het Friese toptalent van de VVD over een oude onwaarheid.

Want vergis u niet: dit was een toekomstige premier. ,,Halbe Zijlstra komt nog een heel eind’’, zei ik vaak, ,,en ik hoop ook dat-ie daar blijft.’’ Wat Zijlstra nu wacht is hetzelfde dat hij vluchtelingen toewenst: opvang in de eigen regio.

Een leugentje om bestwil kostte ’m vroegtijdig de kop. De carrière van minister Zijlstra is eigenlijk net als die ontmoeting met Raspoetin: hij was er wel, maar hij was er niet. Dat hij niet bij dat gesprek was, is hem vergeven. We lullen allemaal wel eens uit onze nek. Dat de meeste politici (en alle cabaretiers) dat tot hun baan hebben verheven is dan maar zo. Maar dat de inhoud moet kloppen, dat staat buiten kijf.

Nu is de waarheid allang niet meer de waarheid. De waarheid wordt gefotoshopt. De politiek kent een andere werkelijkheid en dus ook een andere waarheid. Daar is de waarheid iedere bewering waarvan jij niet kan bewijzen dat-ie onjuist is. Vandaar: lang leve de (parlementaire) onderzoeksjournalistiek! Het zijn de helden van deze tijd. Het imago van de carnavalsvereniging die Tweede Kamer heet, heeft een flinke deuk opgelopen.

Gelukkig redde Pia Dijkstra de eer met haar donorwet. Wat een kei. Wat een Olympische prestatie. Wat een bewijs dat democratie wel degelijk werkt, met de juiste mensen op de juiste plek. De afgang van Halbe Zijlstra is een wijze les voor ons allemaal: het is een goed idee om je hersens aan de wetenschap te doneren - maar wacht eerst tot je dood bent.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag