Volledig scherm
© ANP XTRA

Jeugdhulp is online bedreiging beu

Jeugdbeschermers in de Haagse regio zijn de 'online agressie' tegen hen beu. Boze ouders plaatsen valse beschuldigingen en bedreigingen.

Jeugdbescherming West baalt ervan dat Facebook de berichten vaak niet verwijdert. Kamerleden willen dat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid actie onderneemt.

Communicatieadviseur Jeanette Benschop van Jeugdbescherming West schreef onlangs een woeste column over het fenomeen onder de kop: 'Schandalig: Facebook geeft niet thuis bij smaad en laster'. Iemand kan je 'publiekelijk aan de schandpaal nagelen', schrijft ze, 'zonder dat je daar altijd iets aan kan doen'. Ze vervolgt: 'Vooral op het allergrootste online platform Facebook is het superlastig om smaad en laster eraf te krijgen'.

Benschop krijgt het steeds drukker met het aanschrijven van Facebook en andere sociale media. ,,Ik hoor niet alles, maar elke maand speelt er wel iets.''

Belemmering

De terreur via sociale media belemmert medewerkers in de uitvoering van hun werk. Zo wordt Suzan (gefingeerde naam) al twee jaar achtervolgd door een bericht op Facebook, waarin een anonieme afzender haar beschuldigt van kindermishandeling. ,,Nog steeds word ik er bijna wekelijks mee geconfronteerd. Bij nieuwe cliënten die mijn naam hebben gegoogeld, moet ik eerst het wantrouwen wegnemen of ze vragen een ander.''

SP-Kamerlid Nine Kooiman stelt naar aanleiding van dit verhaal dat minister De Jonge 'niet kan wegkijken, maar in gesprek moet met Facebook om dit soort berichten te kunnen verwijderen'. CDA-Kamerlid René Peters: ,,Onterechte beschuldigingen zouden moeten worden weggehaald en definitief worden verwijderd. Schriftelijke Kamervragen zijn op hun plaats.'' Ook Rens Raemakers van D66 wil 'van de minister een reactie'.

Facebook laat in een verklaring weten alle klachten over de inhoud te beoordelen. Directe aanvallen op een persoon of groep zijn niet toegestaan. Valt de beslissing negatief uit en blijft het bericht staan, dan kunnen gebruikers hiertegen in beroep gaan. Inmiddels heeft Facebook het bericht over Suzan weggehaald.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

  • Ja (64%)
  • Nee (25%)
  • Geen mening (11%)
7327 stemmen