Volledig scherm
© ANP/inzet: Nieuwsuur

'Jihad-ronselaars' Rudolph H. en Azzedine C. opgepakt

UpdateTwee Hagenaars zijn opgepakt, omdat ze mensen zouden hebben geronseld voor de jihad in Syrië en/of Irak. De politie pakte de 32-jarige Azzedine C. (alias Abou Moussa) en zijn vriendin (24) gisteren op in Duitsland. In Den Haag werd de 24-jarige Rudolph H. opgepakt, die ook bekend staat als Abou Souhayb. Dat melden bronnen rond het onderzoek. Burgemeester Van Aartsen noemt de verdachten ideologische pyromanen. Ook liet hij weten dat de Schilderswijk snakte naar aanhouding van de mannen.

Rudolph H. is een bekende van de politie. Hij is een Nederlandse bekeerling die eerder werd veroordeeld voor het doodschudden van zijn baby. Het gaat om een belangrijke vangst, omdat justitie deze verdachten als de drijvende krachten achter het ronselnetwerk en het radicaliseringsproces beschouwt, dat meldde politiechef Paul van Musscher van de eenheid Den Haag. Abou Moussa wordt er van verdacht al jarenlang actief te zijn in jihadistische netwerken. Hij was vooral actief in de Schilderswijk.

Terroristisch oogmerk
De twee mannen worden ook verdacht van 'het samenspannen dan wel voorbereiden voor moord/doodslag met een terroristisch oogmerk'. Het is niet bekend of ze dat in Nederland of in het Midden-Oosten wilden doen.

De twee mannen zouden zich verder schuldig hebben gemaakt aan 'opruiing en haatzaaien' op sociale media en nieuwssites. Een 24-jarige vrouw uit Den Haag wordt daar ook van verdacht. Zij werd met de 32-jarige man opgepakt in Duitsland. De politie heeft vier woningen doorzocht. Het is niet bekend waar dat gebeurde en of er spullen in beslag zijn genomen.

Getallen onbekend
Het is nog niet bekend hoeveel mensen de twee verdachten hebben geronseld en voor welke groepering. In het Midden-Oosten zijn meerdere fundamentalistische bewegingen actief, zoals Islamitische Staat en al-Nusra, die vaak ook tegen elkaar strijden.

Volgens de gemeente Den Haag zijn tot nu toe negen mensen opgepakt in het jihadisten-onderzoek. Vijf van hen zitten vast.

Zo'n 100 tot 200 Nederlanders zijn in de afgelopen jaren naar Syrië en Irak gegaan om daar te vechten. Van hen komen ongeveer 33 uit Den Haag, schreef burgemeester Jozias van Aartsen vorige maand. Tijdens de jihad zouden zeker 14 Nederlanders zijn omgekomen, van wie waarschijnlijk zeven uit Den Haag kwamen. Enkele tientallen jihadisten zijn inmiddels teruggekeerd. Dat is een gevaar voor de veiligheid, omdat ze hier aanslagen kunnen plegen, zegt de inlichtingendienst AIVD.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag