Volledig scherm
Bekeerling Rudolph H en zijn kompaan Azzedine C. © GeenStijl/Hollandse Hoogte

'Jihad ronselaars' toonden zwartste kant van de islam

VideoRudolph H. en Azzedine C. waren de schrik van de Haagse Schilderswijk. Volgens justitie ronselden ze polderjihadisten voor de strijd in Syrië en Irak. Maar nu zitten ze achter de tralies. Politie en justitie hadden de twee al 1,5 jaar in het vizier.

Quote

Deze mannen speelden een prominente rol bij de demonstra­ties van de afgelopen weken. Hun aanhoudin­gen zijn van grote betekenis voor de stad en de staat. En in het bijzonder voor de Schilders­wijk

Burgemeester Van Aartsen

Burgemeester Van Aartsen is opgelucht. 'Dit zijn de grote vissen. Deze mannen speelden een prominente rol bij de demonstraties van de afgelopen weken. Hun aanhoudingen zijn van grote betekenis voor de stad en de staat. En in het bijzonder voor de Schilderswijk. Die wijk snakte naar de aanhouding van deze verdachten.'

'Jihadcity'
Beide fanatieke moslims riepen Den Haag eigenhandig uit tot 'jihadcity'. Tientallen jongeren zouden ze hebben opgetrommeld, om als polderjihadist in Syrië te vechten. Ze lieten Nederland de zwartste kant van de islam zien, door terreurorganisatie IS openlijk te ondersteunen tijdens intimiderende demonstraties.

De politie begon het onderzoek nadat er vorig jaar aangiften binnenkwamen van ouders die hun kinderen naar oorlogsgebieden zagen vertrekken. De vaak nog jonge strijders zouden tijdens demonstraties, huiskamerbijeenkomsten en op straat zijn overgehaald om de wapenen op te pakken. 'De mannen hebben geprobeerd mensen zo gek te krijgen naar Syrië en Irak te reizen,' zegt de Haagse politiechef Paul van Musscher.

Justitie
Maandenlang lijkt het alsof de twee ronselaars ongestraft hun gang kunnen gaan. Maar deze week grijpt justitie in. Hard en snel. Zodra wordt opgemerkt dat Azzedine om nog onduidelijke redenen zijn spullen pakt en er met zijn vrouw vandoor gaat, begint een overleg op het hoogste niveau. Koste wat kost moet worden voorkomen dat C. een plek bereikt waar Nederland geen vat meer op hem heeft. Zodra hij en zijn vrouw de grens oversteken en in Duitsland belanden, worden ze klemgereden en in de boeien geslagen. H. is dan al aangehouden, in zijn huis in de Schilderswijk.

As Soennah-moskee
In Den Haag leken H. en C. onlosmakelijk aan elkaar te zijn verbonden. Dit is de stad waar de grote As Soennah-moskee een aantrekkingskracht heeft op moslims in het hele land. Waar in de Schilderswijk straatpredikers proberen mensen te bekeren. Radicale moslims ontmoeten elkaar, op voetbalpleintjes, in koffiehuizen en huiskamers. Maar ze vinden elkaar ook op sociale media, waar H. en C. de boodschap van de radicale islam vol vuur uitdragen.

In de Schilderswijk bundelen de twee hun krachten. Azzedine is al langer bezeten van het geloof. Al in 2005 sympathiseerde hij met de Hofstadgroep, die in dat jaar vergevorderde plannen blijkt te hebben voor aanslagen. Heel Nederland leert de bende extremisten kennen, als de aanhouding van twee van hen totaal uit de hand loopt. Leden van het arrestatieteam worden bestookt met een handgranaat, afkomstig van bekeerling Jason W.

Sociale media
Diezelfde Jason W. wordt bij zijn proces gesteund door Azzedine. C. is er elke dag bij. Luisterend. Sympathiserend, zal blijken als de oorlog in Syrië uitbreekt. Want dan treedt Azzedine naar buiten. Via sociale media laat hij als Abou Moussa, oftewel vader van Moussa, van zich horen. Op demonstraties om IS te ondersteunen neemt hij het woord. Vertelt hij hoe hij gruwt van de kuffar, de ongelovigen. Zijn twee zoontjes zijn er dikwijls bij, tijdens die manifestaties in de Schilderswijk. Azzedine zelf houdt er twee vrouwen op na, van wie een een bekeerde Nederlandse is.

'Oer-Hollandse jongen'
Net als Rudolph H., de oer-Hollandse jongen die volgens een bekende een jaar of 5 geleden de islam omarmde. Het fanatisme van H. en C. wordt als sektarisch omschreven. Wie tegen hen ingaat, wordt overschreeuwd en bedreigd. Niet alleen door het duo, maar ook door hun handlangers, vertelt een van hun slachtoffers. 'Als ze iets vinden wat je verkeerd hebt gedaan, gebruiken ze dat tegen je. Het lijkt wel alsof Rudolph probeert zijn verleden als niet-gelovige goed te maken.'

Het zou een boek van Kader Abdolah zijn geweest, dat het leven van Rudolph veranderde en het zaadje zou hebben geplant voor zijn bekering. Rudolph werd Abou Souhayb, vader van Souhayb.

Dochtertje
Toch is het maar de vraag of juist het vaderschap iets is waarop H. zich moet laten voorstaan. In 2012 schudt hij zijn dochtertje zo hard door elkaar, dat zij overlijdt. Uit onderzoek blijkt dat het kindje bloedingen in haar hoofdje heeft. H. wordt ervoor veroordeeld en dompelt zich, eenmaal op vrije voeten, onder in de Schilderswijk.

Het moet zijn ouders verdriet hebben gedaan hun zoon zo te zien. Maar nu hij is aangehouden, willen ze daar niet over vertellen. Verdrietig vraagt zijn vader aan de rechter, om begrip voor die keuze. Justitie juicht om de vangst. Volgens hoofdofficier Henk Korvinus zijn meer arrestaties niet uitgesloten.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag