Volledig scherm
© ANP

Jodiumpillen voor elk kind in Haagse regio

Kinderen in de Haagse regio krijgen in oktober een setje jodiumtabletten thuisgestuurd van de overheid. Het is een maatregel van de overheid om bij een kernongeval de schade aan het lichaam door radioactief jodium te beperken.

Alle  gezinnen met kinderen onder de 18 jaar in een straal van 20 kilometer tot 100 kilometer van een kerncentrale krijgen de tabletten. Dat geldt ook voor iedereen tot 40 jaar die nog dichterbij de kerncentrale woont. Dit is omdat de schildklier van kinderen gevoeliger is voor radioactief jodium dan die van volwassen. Daarnaast neemt straling af als mensen verder van een kernreactor wonen, terwijl de kans op bijwerkingen van de jodiumpillen juist toeneemt naarmate mensen ouder worden.

De Haagse regio ligt in de honderd kilometerzone rond de kerncentrales in Doel (België) en Borssele. Ook als een deel van een gemeente binnen de 100 kilometer-zone valt, worden de tabletten binnen die hele gemeente verstrekt, zo heeft het rijk bepaald.

Zwangere vrouwen die binnen 100 kilometer van een kerncentrale wonen adviseert de overheid om zelf bij een apotheek jodiumtabletten te kopen. 

Of er pillen in jouw postcodegebied worden verstrekt, is hier te controleren.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (60%)
  • Nee (30%)
  • Geen mening (10%)
1333 stemmen