Volledig scherm
John van Zweden, partijvriend en lijstduwer van Groep de Mos: ,,Ik geloof niet dat Richard fout zit, ze willen de partij gewoon kapotmaken.” © Frank jansen

John van Zweden furieus over corruptie-onderzoek: ‘Ze proberen Ries kapot te maken’

De Haagse ‘behangkoning’ John van Zweden is des duivels over het corruptie-onderzoek naar zijn vriend Richard de Mos. Volgens Van Zweden is het een vooropgezet plan van rancuneuze ‘linkse partijen’ om Groep de Mos te slopen: ,,Ik ken Ries al zolang, hij is hartstikke goed bezig. En dan pakken ze dat raadslid Damiën Zeller ook!”

Van Zweden steunt Groep de Mos al jaren, ook stond de voormalig eigenaar van de Engelse voetbalclub Swansea City op de kieslijst vorig jaar. Door de inval bij de wethouders gisteren lag Van Zweden de hele nacht wakker, vertelt hij vanaf een vliegveld in Londen: ,,Als je als rechtse partij te succesvol wordt, te groot, dan komen ze je pakken, ik kan het niet anders verklaren. Kijk naar Wilders van de PVV, Baudet, Fortuyn vroeger.”
Van Zweden zelf is geen onderwerp van onderzoek, stelt hij. ,,Nee, ik niet. Maar dan gaan ze achter Damiën Zeller aan, die jongen is net raadslid, doet het hartstikke goed. Dat slaat helemaal nergens op. De hele Groep de Mos werkt zich uit de naad, het ging nog nooit zo goed als nu in de stad!” 

Quote

Dit is een nachtmer­rie

Vriendin Richard de Mos

De Rijksrecherche deed gisterochtend invallen in de woningen en op de werkkamers van de twee wethouders van Groep de Mos: Richard de Mos (ex-PVV) en Rachid Guernaoui (ooit D66). Zij worden verdacht van ambtelijke corruptie en het lekken van informatie. Zij zijn verhoord, maar niet aangehouden. De Mos zelf was vanochtend niet thuis, volgens zijn vriendin is zijn telefoon nog altijd in beslag genomen: ,,Dit is een nachtmerrie”, zei ze aan de deur. Van Zweden heeft De Mos ook nog niet gesproken: ,,Hij heeft wel wat anders aan z'n kop, dit is verschrikkelijk.”

Onderzoek

Volledig scherm
Raadslid Damiën Zeller zou door justitie ook op de korrel genomen zijn, zegt Van Zweden: ,,Die jongen werkt hartstikke hard, moeten ze uitgerekend hem hebben.” © Evert-Jan Daniels

Het justitie-onderzoek richt zich onder meer op gesjoemel met horecavergunningen. Bevriende ondernemers zouden tegen betaling nachtvergunningen en vertrouwelijke informatie gekregen hebben. Behalve de twee stadsbestuurders heeft justitie drie Haagse ondernemers en een Groep de Mos-raadslid op de korrel. Een van de verdachte ondernemers is Atilla Akyol, eigenaar van zalencentrum Opera, kandidaat-raadslid en bekend donateur van Groep de Mos. Het raadslid zou dus Damiën Zeller zijn, eerder voorzitter van de jongerentak van Groep de Mos en eigenaar van evenementenbedrijf Hades. 

Van Zweden: ,,Op deze manier leggen ze de partij lam. Zo'n onderzoek kan maanden duren, en ondertussen zit De Mos met het probleem.” Van Zweden benadrukt wel dat hij ‘niks met corruptie te maken wil hebben’: ,,Begrijp me goed: als straks na onderzoek blijkt dat er echt corruptie was, dan trek ik m’n handen ervan af. Maar ik geloof er niet in. D'r zitten een paar partijen al jaren hier op te hameren, die linkse lui van HSP voorop. En ik zweer je: als ze Ries nu zo naaien en er straks verkiezingen zijn, dan zul je zien: dan haalt ‘ie dubbel zoveel zetels.”

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag