Volledig scherm
© ANP

Joint nu echt verboden in groot deel Den Haag

Blowen op straat is vanaf nu écht verboden in grote delen van Den Haag. Het college heeft de plaatselijke verordening deze week aangepast en de nieuwe regel bekrachtigd.

Wie een joint opsteekt in het centrum van Den Haag moet voortaan rekening houden met een boete. Het verbod geldt ook in delen van het Regentessekwartier, het Valkenboskwartier, op de boulevard in Scheveningen, in het Eline Vere Park, in gebied Vliethage, op de Binckhorst, op delen van de Laakkade en in het woon- en winkelgebied rondom het Zuiderpark.

'Symboolpolitiek'

Het verbod, dat voorlopig zes maanden van kracht is, kon eerder dit jaar nog rekenen op forse kritiek vanuit de politiek. Een aantal partijen voelde zich dit voorjaar overvallen door het plan. Martijn Balster van de PvdA noemde het taboe op blowen op straat 'symboolpolitiek' en Peter Bos van de Haagse Stadspartij (HSP) kwalificeerde het verbod als 'je reinste onzin'.

De kogel is nu evenwel definitief door de kerk. Den Haag denkt zo de overlast van gebruikers van softdrugs op straat in te perken. Het gaat overigens nog niet zover als in Rotterdam. Daar werd in de hele stad een blowverbod afkondigde in de openbare ruimte.

Geuroverlast

Burgemeester Krikke zei dit voorjaar dat klachten over geur- en geluidsoverlast aanleiding zijn om deze stap te nemen. Ambtenaren en de politie hebben een inventarisatie gemaakt van de plekken waar sprake is van overlast. Blowen op straat wordt alleen bestraft als het gaat om groepen mensen die overlast geven. Mensen die rustig een jointje roken hoeven niet te vrezen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag