Volledig scherm
Beeld ter illustratie © ANP

Jonge hacker krijgt flink lagere straf

De jonge hacker Kian S. die vanuit zijn slaapkamer websites plat legde, heeft een celstraf gekregen van 17 dagen. Gaat hij binnen twee jaar weer de fout in dan moet hij een jaar zitten.

Gewoon vanuit zijn slaapkamertje in de Haagse wijk Bezuidenhout  legde de nu 20-jarige S. in 2016 sites van de BBC en Yahoo plat.  Datzelfde deed hij met de websites van onlinegokbedrijven en een wisselkantoor voor bitcoins. Vervolgens probeerde hij het wisselkantoor af te persen. S. maakte hiervoor gebruik van het zogenoemd Mirai botnetwerk en wist zo rond de tienduizend computers en apparaten die met het internet in verbinding staan, te infecteren.

Cool

Tijdens de rechtszaak twee weken geleden benadrukte S. telkens dat hij niet in de gaten had hoe illegaal het was wat hij deed. Zijn vrienden vonden hem zelfs cool. De aanklager twijfelde aan die naïviteit. Hij eiste een celstraf van twee maanden en nog een werkstraf van 240 uur. Als S. weer in de fout zou vallen zou er wat hem betreft nog 22 maanden bij komen.

De rechtbank vond die strafeis te hoog. Wel legde ze S. een bijzondere voorwaarde op. Hij moet een speciaal programma volgen voor jonge hackers. Dat programma is opgezet omdat in tien jaar tijd het aantal zaken tegen hackers verzesvoudigde. Geregeld waren ze erg jong en vaak hadden ze niet door dat wat ze deden fout was. Ook kreeg S. een werkstraf van 120 uur.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag