Volledig scherm
Albert Lincan (links) en in het witte overhemd de 8-jarige Adam Smit. © AD

Jonge violist (8) wint Florence Concours

De zinderende finale van het Florence Concours voor jonge muzikale talenten is vandaag gewonnen voor de 8-jarige violist Adam Smit uit Den Haag. Onder de iets oudere junioren werd Zoetermeerder Albert Lincan (16) eerste, eveneens op viool.

Aan de finale in de zaal van het Nationale Toneel achter de Koninklijke Schouwburg in Den Haag deden elf uitvoerenden in de leeftijd van 6 tot en met 18 jaar deel.

Zij waren de winnaars van diverse voorrondes die zijn gehouden in verschillende verzorgingshuizen van Florence. Aan het concours, dat dit jaar zijn 10-jarig bestaan vierde en werd gepresenteerd door de veelzijdige musicoloog Gregor Bak, hebben in totaal 85 jonge muzikanten meegedaan uit het hele land.

De spanning was zondagmiddag om te snijden. Wie gaan in de twee verschillende leeftijdcategorieën de winnaars worden, gonsde het al de hele middag door de zaal met ouders, opa's en oma's, bewoners en medewerkers van zorgorganisatie Florence.

Het was uiteindelijk de jury onder leiding van Marrit van der Weij die de moeilijke beslissing moest nemen. Alle kandidaten waren van heel hoog niveau, aldus de deskundigen. ,,Anders zouden jullie niet in deze finale hebben gestaan'', zei Van der Weij.

Dat zowel bij Smit als bij Lincan de muziek 'van binnenuit wordt beleefd en op de toehoorders wordt overgebracht', gaf de doorslag voor hun eerste prijzen.

Violist Albert Lincan komt uit een zeer muzikale familie uit Zoetermeer met wortels in Roemenië. Hij werd virtuoos begeleid door zijn broer Florin op piano. ,,Ik word klaargestoomd voor het Conservatorium'', bevestigt de bescheiden 16-jarige. ,,Mijn toekomst ligt wel in de muziek.''

Voor de jongere Adam Smit ligt dat iets anders. ,,Ik wil de viool en muziek liever als hobby houden'', zegt hij. Hij had op jonge leeftijd al vioolles gehad, maar toen hij op het Frederik Hendrikplein een flyertje in handen gedrukt kreeg van 'Juffie Stieneke' en haar vioolschool in de Haagse Riouwstraat is hij er echt werk van gaan maken. ,,Ik  heb nu drie jaar en twee maanden les.''

De eerste prijzen zijn 300 euro - voor de jongste winnaar - en 1000 euro. Iedereen die aan het concours meewerkt in de organisatie doet dat op vrijwillige basis. Net als de vakjury.  

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag