Volledig scherm
De politie doet onderzoek op de plek waar de man werd mishandeld op de Willem de Zwijgerlaan. © Regio15

Jongen (14) meldt zich voor mishandeling met fatale afloop van man (71)

Een 14-jarige jongen is gistermiddag aangehouden voor de mishandeling van een 71-jarige Hagenaar op de Willem de Zwijgerlaan in Den Haag afgelopen maandag. Het slachtoffer overleed later die dag. ‘Dit is de slechtst mogelijke afloop van wat een gewone wandeling naar en van de fysiotherapeut moest zijn.’

Volledig scherm
Bloemen op de plek waar het gebeurde bij de WIllem de Zwijgerlaan. © AD

De jongen meldde zich zelf bij de politie, zo laat de politie vandaag weten. Volgens een woordvoerder van de politie gaat de zoektocht naar de andere verdachten onverminderd verder.

De 14-jarige wordt verdacht van de mishandeling van een 71-jarige man maandagmiddag. De Hagenaar liep op de Willem de Zwijgerlaan in het Haagse Statenkwartier en werd mishandeld door tieners. Hij werd in zijn gezicht geslagen door jongeren die het vertikten opzij te gaan. Dat vertelde zijn fysiotherapeut, die de man opving na het geweld.

Het verband tussen de mishandeling en het overlijden van de Hagenaar wordt nog onderzocht. Inmiddels is bij het NFI sectie verricht op het lichaam van het slachtoffer.

Afloop

De Haagse burgemeester Pauline Krikke reageerde vandaag geschrokken op het nieuws. ,,Wat er eergisteren is gebeurd op de Willem de Zwijgerlaan heeft mij geraakt en ik leef mee met de familie van het slachtoffer‘’, zegt ze. ,,Dit is de slechtst mogelijke afloop van wat een gewone wandeling naar en van de fysiotherapeut moest zijn. Ik volg deze zaak dan ook op de voet en laat mij informeren binnen de driehoek. Nu gaat het OM hier eerst mee verder.’’

Jeugdstrafrecht

Een 14-jarige jongen heeft zich gisteren bij de politie gemeld voor de mishandeling van een Hagenaar (71). Hij overleed later diezelfde dag. Wat gebeurt er als een minderjarige wordt aangehouden voor een ernstig delict?

Jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar worden volgens het Openbaar Ministerie voor het plegen van een strafbaar feit volgens het jeugdstrafrecht veroordeeld. Rechters kunnen er echter wel voor kiezen om daar van af te wijken en ze via het volwassenenstrafrecht te behandelen, als een jongere wordt verdacht van een zeer ernstig delict. Kinderen jonger dan twaalf jaar kunnen overigens niet veroordeeld worden.

Terra College
Zo werd in 2004 Murat D. nog volgens het volwassenenstrafrecht berecht voor het doodschieten van de onderdirecteur H. van Wieren van het Terra College in Den Haag. De jongen was toen 16 jaar oud. Hij werd in april 2004 veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging voor de moord. D. ging in hoger beroep, maar het hof gaf hem dezelfde straf als de rechtbank.

Corbulo College
Ook in 2014 was een heel jonge dader betrokken bij een dodelijke steekpartij op het schoolplein van het Corbulo College in Voorburg. Een 15-jarige leerling van de vmbo voor techniek en economie werd er bij een ruzie om ‘iets’ neergestoken door een 16-jarige mede-leerling. De Rijswijkse dader Anthony kreeg er in hoger beroep twintig maanden cel voor en jeugd-tbs. Juist volgende week dient er een rechtszaak over het verlengen van de jeugd tbs van Anthony.

Rijswijks Lyceum
In april dit jaar eindigde een ruzie bij het Rijswijks Lyceum nog in een bijna fatale steekpartij. Twee 16-jarige leerlingen raakten gewond, een 15-jarige leerling werd als verdachte opgepakt. Het is niet bekend wat voor straf de jongen kreeg.

Jeugdstrafrecht
Het jeugdstrafrecht heeft volgens het Openbaar Ministerie een meer pedagogisch karakter dan bij volwassenen. Dit omdat het gedrag van jongeren vaak nog beïnvloedbaar is. Tijdens het strafproces wordt op verschillende momenten gekeken naar de kans op herhaling van de gepleegde delicten, de factoren die daar invloed op hebben en de manier waarop het gedrag van de verdachte is te beïnvloeden.

Ouders van minderjarige verdachten worden tijdens het strafproces vanaf het begin al betrokken. Zij zijn ook verplicht om aanwezig te zijn bij de strafzitting.

Volledig scherm
De plaats delict werd na de mishandeling door de politie afgezet. © Regio15
Volledig scherm
De politie heeft een kaart gedeeld waarop de route is te zien waar de man heeft gelopen. © Politie.nl

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag