Volledig scherm
Joop Zoutenbier in Willem Drees verzorgingstehuis © Daniella van Bergen

Joop Zoutenbier die twee jaar lang dagboek bijhield over fouten in de verzorging bij Dreeshuis is overleden

Na een lang ziekbed is afgelopen zondag Joop Zoutenbier overleden, de man die op Facebook bijna twee jaar lang een dagboek bijhield over fouten in de verzorging die hij kreeg in het Haagse verpleeghuis Willem Drees. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij leed aan de longziekte COPD.

Zoutenbier gaf begin deze zomer een interview aan deze krant over de misstanden die hij signaleerde. Zo telde hij ruim honderd fouten bij het toedienen van medicatie, vaak omdat er door personeelsgebrek en de grote haast die dit veroorzaakte, foutjes in de distributie slopen.

In zijn werkzame leven was hij onder meer hoofd technische zaken in het Maasstad ziekenhuis en coördinator in een verpleeghuis. Hierdoor kende hij de zorg van binnen. Ook was hij jarenlang brandweerman. Hierdoor had hij een scherp ontwikkeld oog voor risico’s van verkeerd medisch handelen.

Kritiek

HWW, dat het Dreeshuis uitbaat, herkende zich naar eigen zeggen niet in Zoutenbiers kritiek. Maar recent zag hij dat HWW meer in de zorg investeerde, liet hij in mails weten. ,,Daar was het me om te doen.” Zijn kritiek richtte zich vooral op slechte aansturing, waardoor er te veel personeel vertrok.

De laatste weken werd hij nog meer dan eerder, ‘ook heel veel buiten diensttijd’, liefdevol verzorgd door de ‘zusters’ van het Dreeshuis, schreef hij in zijn laatste mail. Joop werd 72 jaar.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag