Joseph (71) bestond na zijn vakantie ineens niet meer volgens de gemeente: ‘Emigratie? Ik wist van niks!’

VideoJoseph van Rijn zit achter het raam van zijn appartement aan de Beresteinlaan. Borreltje en krantje erbij. Hij voelt zich er helemaal thuis. Maar tot zijn verbazing kreeg hij bericht van de gemeente dat hij geëmigreerd zou zijn.

Van Rijn snapt er geen snars van. Altijd in ’s-Gravenzande gewoond, tot hij ruim een decennium geleden een woning in de hofstad kocht omdat hij vanwege problemen met zijn ogen geen auto meer kon rijden. En afgelopen najaar, toen hij een halfjaar naar Gambia op vakantie ging, was de gemeente hem ineens kwijt.

,,Ik was daar vorig voorjaar op vakantie geweest. Daarna werd bij mij longkanker geconstateerd en een stuk van mijn long weggehaald. Ik dacht bij mezelf: ik kan hier blijven zitten, of ik ga erop uit. Dus ik zei tegen die arts dat ik weer naar Gambia wilde. Hij zei meteen: Gaan! Ik wist natuurlijk niet dat ik dat van tevoren bij de gemeente moest aanmelden”, zegt hij sarcastisch. ,,Ik had een tussenlanding in Marokko, misschien dat de AIVD daar wel naar kijkt, omdat er nog wel eens met uitkeringen wordt gefraudeerd.”

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag