Volledig scherm
© ANP

Juist meer leerlingen in Haagse regio

Vrijwel overal in Nederland lopen middelbare scholen de komende jaren min of meer leeg, behalve in de regio Haaglanden. Tegen de landelijke trend in stijgt het aantal leerlingen hier zelfs, met ruim 5 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs. De leerlingenkrimp is het gevolg van het dalende geboortecijfer. De afname was eerder al merkbaar op basisscholen, nu waarschuwt minister Slob (Onderwijs) ook voor een forse krimp van het aantal kinderen in de middelbare schoolleeftijd.

Dit jaar zijn er al bijna 10.000 leerlingen minder in het voortgezet onderwijs dan vorig schooljaar. In 2030 zijn dat er zelfs ruim 113.000 minder. Dat is een daling van bijna 12 procent.

Maar liefst 82 procent van de schoolbesturen in het voortgezet onderwijs krijgt te maken met krimp. Dat heeft behoorlijke consequenties voor scholen in den lande, vooral in grote krimpgebieden als de provincie Drenthe (daling van bijna 22 procent). Volgens Slob moeten zij meer met elkaar samenwerken om te voorkomen dat sommige opleidingen niet meer kunnen worden aangeboden of dat scholen zelfs failliet gaan.

Vmbo

Deze problemen spelen niet in grote steden als Amsterdam, Utrecht of Den Haag. Of althans in mindere mate. In Haaglanden stijgt het aantal leerlingen juist, al is er wel een afname van het aantal leerlingen op het vmbo. Dat past overigens in de landelijke trend. Volgens het ministerie gaan er steeds minder kinderen naar het vmbo als gevolg van de opwaartse druk van ouders.

In de Haagse regio neemt het aantal leerlingen op het vwo de komende jaren juist toe met 11,5 procent, op de havo zelfs met 13 procent. De verschillende niveau’s van het vmbo (theoretisch, gemengd en basis/kader) krijgen te maken met een leerlingendaling van 3 procent. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag