Volledig scherm
PREMIUM
Advocaat Sandra van Heukelom-Verhage: ,,We hebben al een paar keer gemerkt dat we kansen eerder zien dan de bedrijven.'' © Pr

Juridische problemen bij technische ontwikkelingen: ‘Je tilt een deken op en ziet wat er over 5 jaar gebeurt’

Kunstmatige intelligentie, eindeloze datastromen, het biedt tal van kansen. Maar waar liggen de juridische grenzen?

Het zijn vraagstukken waar bedrijven en overheden zich steeds vaker over zullen moeten buigen. Mag een technologische doorbraak zomaar gebruikt worden? Hoe om te gaan met persoonlijke informatie van klanten, mag je die delen met anderen? Hoe maak je voor iedereen duidelijk wat er in een algoritme gebeurt?

'Showstoppers' worden de juristen genoemd die aan het einde van een kakelverse ontwikkeling zeggen dat iets wettelijk niet mag, of aangepast moet worden. Ze wijzen naar de beren op de weg, terwijl klanten juist oplossingen willen.

Met het Pels Acceleration Lab wil het Haagse advocatenkantoor Pels Rijcken daar verandering in brengen. Vanaf het begin wordt meegekeken met een ontwikkeling, om zo juridische belemmeringen snel in kaart te brengen en op te lossen. ,,Dat slaat een brug tussen onze klanten en de juristen", zegt Sandra van Heukelom-Verhage, advocaat en partner bij Pels Rijcken. ,,Ik ben zelf twintig jaar actief als advocaat hier op kantoor, en kijk graag waar onze klanten mee bezig zijn, welke innovaties dat zijn. Het is alsof je een dekentje optilt en ziet wat er over vijf jaar gaat gebeuren." Innovaties zoals deelplatformen en steeds geavanceerdere sensortechnologieën. Zaken die bij juristen nieuwe vragen oproepen. ,,Vaak wachten bedrijven te lang met het inschakelen van een jurist."

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag