Justitie ziet af van strafrechtelijk onderzoek naar oud-topambtenaar
Het Openbaar Ministerie gaat geen strafrechtelijk onderzoek doen naar een oud-topambtenaar van Den Haag. Raadslid Ralf Sluijs had eind mei namens Hart voor Den Haag aangifte tegen hem gedaan vanwege valsheid in geschrifte.
De topambtenaar was tot eind 2019 verantwoordelijk voor de bouw van cultuurcomplex Amare. In dit dossier zou hij ‘niet- integer’ hebben gehandeld en zou hij zijn gedragscode hebben geschonden, concludeerde het stadsbestuur begin dit jaar na een integriteitsonderzoek. De directeur vertrok vervolgens in goed overleg bij de gemeente.
Het stadsbestuur deed verder geen mededelingen over de kwestie, maar volgens NRC Handelsblad zou de oud-directeur dubieuze financiële toezeggingen hebben gedaan aan de ontwikkelaar van cultuurpaleis Amare, die nadelig waren voor de gemeente.
De gemeente heeft in dat geval een aangifteplicht, maar voert deze niet uit
De fractie van Hart voor Den Haag /Groep de Mos nam geen genoegen met het vertrek van de topambtenaar. Volgens raadslid Ralf Sluijs zou de man valsheid in geschrifte hebben gepleegd en bovendien vertrouwelijke informatie hebben gelekt. ,,De gemeente heeft in dat geval een aangifteplicht, maar voert deze niet uit’’, zei Sluijs destijds. ,,Dan doen wij het maar.”
Doofpot
In een brief aan het raadslid schrijft het Openbaar Ministerie nu dat er in de kwestie van de voormalige ambtenaar ‘geen redelijk vermoeden van schuld is’. Verder strafrechtelijk onderzoek zou bovendien ‘niet opportuun’ zijn, omdat de gemeente Den Haag niet financieel benadeeld is en zelf geen aangifte ‘van enig strafbaar feit’ heeft gedaan, aldus Justitie.
Hart voor Den Haag is het er bepaald niet mee eens en spreekt van een doofpot. ,,Er liggen geen splinters, maar hele balken aan bewijs voor de laakbare en schimmige handelswijze die het IJspaleis erop nahoudt”, zegt Ralf Sluijs.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips. -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
Maak jij dé zomerfoto van 2022? Fotografeer jouw zomer, deel je kiekjes en win mooie prijzen!
-
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
PREMIUM
Hart voor Den Haag vermoedt vuil spel en doet aangifte tegen topambtenaar en stadsbestuur
Hart voor Den Haag, de grootste partij van de stad, heeft vanmorgen aangifte gedaan tegen een topambtenaar en tegen het Haagse stadsbestuur. De partij vermoedt vuil spel rond een onderzoek naar integriteit.
-
PREMIUM
Indische jongeren voelen eindelijk beetje erkenning: ‘Pas schoolboeken aan, vertel verzwegen verhaal’
Voor het eerst is maandagavond de ‘Nationale Herdenking 15 augustus’ in Den Haag ’s avonds live op televisie te zien, op primetime. Op die dag herdenken jong en oud het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Jongeren met Indische en Molukse wortels voelen eindelijk een beetje erkenning voor hun lang verzwegen geschiedenis, maar er is wat hen betreft nog méér nodig. ‘Ik zou graag zien dat deze herdenking dezelfde status krijgt als de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam’. -
PREMIUM
Remkes krijgt storm van kritiek bij debat over de affaire-Amare
Burgemeester Remkes kreeg vandaag in het eerste debat over de affaire-Amare op zijn falie van zowel oppositie- als coalitiepartijen in de Haagse raad, omdat hij weigert meer openheid te geven over het integriteitsonderzoek naar vertrekkend bouwambtenaar Henk Harms. -
PREMIUM
Fakkelzwaaier die voor huis D66-leider Sigrid Kaag stond weer opgepakt
Amsterdammer Max van den B., in januari veroordeeld tot een half jaar cel omdat hij met een brandende fakkel bij het huis van D66-leider Sigrid Kaag stond, is opnieuw gevangengezet. Sinds vrijdag zit hij weer vast, bevestigt een woordvoerder van het ressortsparket van het Openbaar Ministerie.
In samenwerking met indebuurt Den Haag