Volledig scherm
© ANP

Kabinet juicht onderzoek naar vuurwerk toe

UpdateMinister Stef Blok van Veiligheid en Justitie is 'blij' dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) een grootschalig onderzoek gaat doen naar het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. ,,We hebben de incidenten rond de jaarwisseling onlangs besproken en in dat licht kan ik deze studie alleen maar toejuichen", zei Blok vanochtend voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.

Quote

De precieze onderzoeks­vraag en aanpak worden nog bepaald. Daarover komt binnen enkele weken meer duidelijk­heid

Woordvoerder OVV

Volgens de Onderzoeksraad is de veiligheid tijdens oud en nieuw 'in het geding'. De vier grote steden hebben om het onderzoek verzocht. De uitkomsten zijn cruciaal voor de toekomst van het consumentenvuurwerk.

Blok wilde niet vooruitlopen op een mogelijk vuurwerkverbod, al sluit hij niets uit. ,,Ik ga niet speculeren over de uitkomsten, maar alles ligt op tafel.''

De Onderzoeksraad geldt als zeer gezaghebbend en doet onderzoek naar grote rampen (zoals die met vlucht MH17) en andere veiligheidsvraagstukken, zoals de gaswinning in Groningen. De raad is onafhankelijk en beslist zelf welke onderzoeken hij uitvoert, wel kunnen ministers of burgemeesters een verzoek neerleggen bij de OVV.

Veiligheid jaarlijks in geding
De OVV laat weten het onderzoek naar oud en nieuw te starten omdat de veiligheid hierbij jaarlijks 'in het geding' is.  De aanbevelingen van de OVV moeten het verloop van de jaarwisseling voortaan minder onveilig maken. De burgemeesters van de vier grote steden hopen van de Onderzoeksraad helderheid te krijgen over betere beheersing van zwaar illegaal vuurwerk, het beleid rond knalvrije zones en 'de omgang met consumentenvuurwerk'.

Ook geweld tegen hulpverleners en de openbare ordehandhaving zou onderdeel van het onderzoek moeten zijn, als het aan de G4 ligt. ,,De precieze onderzoeksvraag en aanpak worden nog bepaald'', laat een woordvoerder van de OVV weten. ,,Daarover komt binnen enkele weken meer duidelijkheid.''

Quote

Het vuurwerk wordt steeds zwaarder, daarom ligt het ook gevoeliger

Pauline Krikke, burgemeester Den Haag

Oplaaiend debat
Met het onderzoek van de belangrijkste veiligheidsexperts van het land laait het debat over de jaarwisseling en het vuurwerk weer flink op. De afgelopen jaren is het knallen met oud en nieuw al steeds verder aan banden gelegd. Op oudejaarsdag mag alleen nog 's avonds vuurwerk afgestoken worden, één op de vijf gemeenten wijst vuurwerkvrije zones aan, bijvoorbeeld rond kinderboerderijen en verzorgingshuizen.

Toch blijft het aantal slachtoffers te hoog en de schade te groot, menen critici. Afgelopen jaarwisseling telde bijna 500 vuurwerkslachtoffers, verzekeraars raamden de schade aan auto's en woningen op 13 miljoen euro. Een manifest voor een verbod op consumentenvuurwerk werd al meer dan 43.000 keer ondertekend, ook prominenten scharen zich achter die oproep. ,,Het is tijd om te stoppen met zwaar vuurwerk'', twitterde politiebaas Erik Akerboom 2 januari.

Totaalverbod
Oud-voorzitter Pieter van Vollenhoven van de OVV pleitte ook voor een debat over een totaalverbod op vuurwerk. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen wees erop dat Nederland een 'totale uitzondering' in Europa is. In zijn laatste weken als burgemeester van Den Haag stuurde Van Aartsen namens de G4 het verzoek om een onderzoek naar de OVV.

Voor de gemeente Den Haag zijn de uitkomsten van het onderzoek - waarschijnlijk klaar in de zomer - cruciaal voor het bepalen van maatregelen als extra vuurwerkvrije zones. Burgemeester Pauline Krikke, de opvolgster van Van Aartsen: ,,Het vuurwerk wordt steeds zwaarder, daarom ligt het ook gevoeliger.'' In de Tweede Kamer was eerder geen meerderheid voor een landelijk totaalverbod op vuurwerk.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag