Wethouder Tom de Bruijn.
Volledig scherm
Wethouder Tom de Bruijn. © Daniella van Bergen

Kabinet: lokale aanpak grootverdieners kan niet

Er komt geen wetswijziging zodat gemeenten en provincies zelf topinkomensbeleid kunnen voeren. Grootverdieners hebben nu eenmaal recht op de jarenlange overgangsregeling, meldt het kabinet aan de Tweede Kamer.

Quote

Ik blijf een stevig moreel appel doen op instellin­gen om de salarissen sneller terug te brengen

Wethouder Tom de Bruijn

Een aanpassing van de wet was de laatste hoop voor de gemeente Den Haag om publieke instellingen met veelverdieners alsnog aan te pakken. 'We kunnen alleen nog een moreel appel doen'. 

De hoogste bestuursrechter van het land tikte de Haagse wethouder Tom de Bruijn (financiën, D66) in mei al op de vingers: subsidiekortingen voor instellingen met grootverdieners zijn illegaal, oordeelde de Raad van State.

Gemeenten mogen zich bij een subsidie voor bijvoorbeeld medische hulp niet bemoeien met het loon van de baas. Die voorwaarde heeft te weinig te maken met het doel van de subsidie. De Bruijn draaide de strafkortingen terug bij 25 instellingen waar in 2014 totaal 93 medewerkers meer verdienden dan een ministersalaris (nu 179.000 euro) of afgeleiden.

'Minister aan zet'
Aangemoedigd door de lokale politiek die de strenge lokale aanpak van grootverdieners wil voortzetten, legde de wethouder de bal in mei bij minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA): ,,Er moet nu worden doorgepakt, de wettelijke basis moet er zo snel mogelijk komen'', schreef De Bruijn in een brief aan de gemeenteraad.

Maar die basis komt er niet, meldt Plasterks vervanger Stef Blok aan de Tweede Kamer. Het afbouwen van een salaris tot de norm is een overgangsrecht dat niet zomaar afgepakt kan worden. Doen gemeenten dat toch, dan handelen ze in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, aldus Blok: ,,Er kan dus niet aan de bezwaren van de gemeenten tegemoet worden gekomen door in enige wet een basis te creëren voor topinkomensnormering door decentrale overheden.''

Moreel appel
Nu ook het kabinet definitief een streep haalt door de lokale aanpak rest de gemeente Den Haag niks anders dan een klemmend beroep te doen op de grootverdieners bij zorginstellingen, scholen en corporaties, aldus De Bruijn: ,,Er is geen werkbaar alternatief voor gemeenten om zelf effectief topinkomensbeleid te voeren. Maar ik blijf een stevig moreel appel doen op instellingen om de salarissen sneller dan het overgangsrecht terug te brengen tot de norm.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag