Volledig scherm
Journalisten, cameramensen en fotografen maken opnames van het achterstallig onderhoud bij het Binnenhof-complex. © anp

Kamer buigt zich over renovatie Binnenhof

De Tweede Kamer praat vandaag over de opknapbeurt voor het Binnenhof. Minister Stef Blok (Rijksdienst) heeft drie plannen aan het parlement voorgelegd. Ze zijn alle drie technisch mogelijk, maar één is duurder dan de bedoeling is.

Binnen het budget valt de variant waarin Tweede Kamer en Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken tijdens de hele renovatie allemaal ergens anders worden gehuisvest. Deze variant duurt 5,5 jaar en kost 475 miljoen euro.  

Iets duurder (7 miljoen euro) is de variant waarin eerst alle gebruikers vertrekken, maar de Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken na 2,7 jaar terug kunnen naar het Binnenhof. De Tweede Kamer is dan nog niet klaar. Deze renovatie duurt 6,4 jaar.  

Dan is er nog de derde mogelijkheid, die met 525 miljoen euro dus eigenlijk te duur wordt. Daarin blijft de Tweede Kamer eerst nog op het Binnenhof. De zijde aan de Hofvijver wordt eerst drie jaar onder handen genomen. Daarna komen vier jaar lang de gebouwen van de Tweede Kamer aan de beurt. Deze renovatie duurt dus zeven jaar.

Volledig scherm
Achterstallig onderhoud bij het Binnenhof-complex. Het Binnenhof moet ruim vijf jaar dicht voor een opknapbeurt. © anp

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag