Volledig scherm
© ANP

Kamer voelt minister aan de tand over steekincident Den Haag

De Tweede Kamer wil het naadje van de kous weten over het steekincident in Den Haag, waarbij drie personen gewond raakten. Vooral omdat blijkt dat de politie was gewaarschuwd voor de man die op Bevrijdingsdag het geweld pleegde.

Een brede meerderheid steunde het voorstel van Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) om minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hierover aan de tand te voelen.

Ook burgemeester Pauline Krikke moet zich voor de Haagse gemeenteraad verantwoorden. De lokale fractie van de PVV zal morgen tijdens de raadsvergadering een motie van wantrouwen 
indienen. Ook andere lokale partijen uiten hun verbijstering over de gang van zaken. Zo vraagt Daniëlle Koster, CDA-raadslid, zich af hoe het kan dat de informatie over de anonieme tip zowel de burgemeester, de politiechef en het OM niet heeft bereikt.

Melding

De anonieme melding over terroristische plannen van verdachte Malek F. zou wel zijn onderzocht door de politie, de AIVD en de gemeente. Op dat moment zag de politie geen aanleiding om de man aan te merken als iemand met terroristische plannen, maar kon dit ook niet uitsluiten. Het onderzoek is volgens hoofd van de politie Paul van Musscher niet goed geregistreerd in het politiesysteem. Hij spreekt van een menselijke fout. ,,Het is een ongelukkige fout dat die melding niet goed geregistreerd werd, maar het is wel zeer serieus onderzocht en zelfs met de AIVD besproken.''

F. riep tijdens zijn daad Allahu akbar (Arabisch voor 'Allah is groot').

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag