Volledig scherm
PREMIUM
© Frank Jansen

Kamerlid werd Haagse wethouder: Geen genade voor vieze Puch

InterviewZe streed voor haar zetel in de Kamer en verruilde hem voor een baan als wethouder duurzaamheid in Den Haag. GroenLinks politica Liesbeth van Tongeren wil de vieze Puch verbieden en Den Haag plasticvrij maken. Afval moet worden gescheiden. En de gehaktbal van Dungelmann blieft ze niet. In een vakantiehuis in Scheveningen leeft ze uit een koffer.

Vorig jaar was u een gepassioneerd Tweede Kamerlid en werd u gewaardeerd voor uw inzet. Hoe bevallen uw eerste weken als wethouder?
,,Ik zit nog iets te veel in deze kamer (vijf hoog in het stadhuis van Den Haag, red.) waar ambtenaren mij van alles vertellen wat er speelt in de stad. Alles is nieuw. De mensen om me heen, de processen. Ik praat graag met mensen. Met iedereen. De parkeerwacht. En even vragen aan de buren: wat zijn hier de problemen? Het is niet een compleet beeld. Maar je hoort snel veel. Ik ben nieuw en ik ben me aan het inwerken. Daarvoor heb ik zeker een jaar nodig. Hassan El-Houari de wijkmanager van Laak is net geweest. We hebben hier een tijd voor de kaart van Laak gestaan. Afspraken gemaakt hoe ik de wijk ga leren kennen en ik weet nu alles over de ondergrondse containers, de Oracs. Ik wil geen wethouder zijn van powerpoint-presentaties. Ik wil de buurt in. In Laak, waarvan ik stadsdeelwethouder ben zal ik mij zeker ook richten op vrouwengroepen, kleine ondernemers in de wijk en al het aanwezige talent. En ja, het is een wijk waar veel problemen samenkomen: huisvesting, werk, inkomen, opleidingen. Maar ik ben van groen en van links. Wij zijn voor duurzaamheid, en we zijn sociaal. We willen dat alle mensen kansen krijgen. Duurzaamheid moet niet iets zijn voor happy few, maar bereikbaar zijn voor ieders portemonnee. Ik heb niets aan honderd klimaatheiligen. Ik wil duurzaamheid toegankelijk maken voor iedereen.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (59%)
  • Nee (32%)
  • Geen mening (9%)
654 stemmen