Volledig scherm
Ramkalup is kandidaat voor Westland Verstandig en Groep de Mos. © Thierry Schut

Kandidaat wedt op twee paarden: Groep de Mos en Westland Verstandig

Het mag volgens de Kieswet, maar het is toch opmerkelijk: een politicus die in twee verschillende gemeenten op een kieslijst staat. Westlander Kamal Ramkalup (57) doet een poging bij Westland Verstandig  én bij de Haagse Groep de Mos. 'Daar heb ik geen probleem mee'.  

Ramkalup woont in Monster en staat op plek twintig van Westland Verstandig, maar ook op plek 47 van de Haagse oppositiepartij Groep de Mos. Bijzonder? Ja. Problematisch? Nee, vindt Groep de Mos-leider Richard de Mos: ,,We kwamen elkaar tegen, Ramkalup heeft een groot netwerk, hij vindt ons sympathiek. Daar zijn we blij mee.''

Omdat de Westlander op een onverkiesbare plek staat, ziet De Mos geen probleem met een kandidaat die op twee paarden wedt: ,,Lager dan plek twintig op onze lijst staan vooral onze ambassadeurs.'' 

Met zijn twintigste plek zal Ramkalup ook de Westlandse raad niet halen. Maar hij gaat zich wel in te zetten voor de campagne van Westland Verstandig, zo laat lijsttrekker Peter Duijsens weten: ,,Hij meldde zich heel enthousiast bij ons en zijn filosofie en gedachtegoed passen bij Westland Verstandig. Maar het is wel bijzonder, om op twee lijsten te staan.” Toch wil Duijsens hem niet van de lijst halen. ,,Zo ver hebben we het niet laten komen. Het is ongelofelijk veel werk om weer een nieuwe lijst met vijftig namen en alle handtekeningen in te leveren.”

Ramkalup wil zelf niet inhoudelijk reageren op zijn dubbelkandidatuur, maar onderschrijft wel wat beide partijleiders De Mos en Duijsens melden. 

Woonplaats

Politici mogen volgens de Kieswet op meerdere kandidatenlijsten staan. Uiteindelijk kunnen ze slechts in één gemeenteraad actief zijn, en de politici moeten wonen in de gemeente waar ze raadslid zijn. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag